Berberne venter stadig på deres nordafrikanske ‘forår’

Forfatter billede

Nordafrikas oprindelige befolkning – berberne – lever friere og bedre end før, især i Marokko, Libyen og Algeriet. Men et ‘forår’ som det, der ændrede livet for millioner af arabere, venter de mellem 20 og 50 millioner amaziq’er, som de kalder sig, stadig på, skriver DR online fredag.

‘Amazig’ betyder ‘frie mænd’, og gennem århundreder har berberne gjort oprør mod arabiske kaliffer, franske kolonialister og – især i Algeriet – mod fanatiske, væbnede islamister.

De betragter berberne som vantro på grund af deres moderate og pragmatiske måde at praktisere islam på.

Steen Nørskov og Naser Khader fortæller i den seneste udgave af radioprogrammet ‘Arabiske Stemmer’ om det ene af den arabiske verdens to store ikke-arabiske folk. Det andet er kurderne.

Nørskov og Khader har besøgt Kabylien, det bjergrige østlige Algeriet, og talt med lokale bønder, erhvervs-drivende og journalister.

De fortæller om berbernes situation i nabolandet Libyen, hvor berbernes oprør gjorde udslaget i krigen mod Muammar Gaddaffis regime, og om Marokko, hvor berberne efter omvæltningerne i Tunesien og Egypten fik fik deres sprog, tamaziq, anerkendt som officielt sprog og sidestillet med arabisk.

Så langt er berberne i Algeriet ikke nået. Der er stadig langt til drømmen om mulighed for større selvbestemmelse for de fleste af de mange millioner efterkommere af Nordafrikas oprindelige folk.

Man kan (gen)høre udsendelsen via
http://www.dr.dk/P1/Arabiskestemmer/Udsendelser/2013/05/31144426.htm