Børn ned til syv år udvinder råstoffer til smartphones

Forfatter billede

Det fastslår Amnesty International og organisationen Afrewatch i en ny rapport, der sporer det værdifulde råstof, som bruges i lithium-ion batterier, tilbage til miner, hvor børnearbejdere ned til syv-års-alderen knokler under ofte livsfarlige forhold.

Rapporten dokumenterer, hvordan mellemhandlere opkøber kobolt fra områder i DR Congo, hvor børnearbejde er udbredt, og sælger det til Congo Dongfang Mining (CDM), som er et datterselskab under den kinesiske råstofgigant Huayou Cobalt Ltd.

Amnesty Internationals undersøgelser viser via investorpapirer, hvordan Huayou Cobalt og CDM forarbejder den rå kobolt og sælger den til tre batterikomponent-producenter i Kina og Sydkorea. De sælger det herefter videre til batterifabrikker, som oplyser, at de leverer batterier til teknologivirksomheder og bilproducenter, herunder Apple, Samsung, Sony, Microsoft, Daimler og Volkswagen.

Amnesty har kontaktet 16 multinationale selskaber, som står på listen over kunder hos batterifabrikanterne, som får deres kobolt fra Huayou Cobalt. Kun en enkelt virksomhed bekræfter forbindelsen, mens fire ikke er i stand til at sige med sikkerhed, om de får kobolt fra DR Congo eller Huayou Cobalt. Seks virksomheder undersøger påstanden, mens fem virksomheder benægter, at de får deres kobolt fra Huayou Cobalt, selv om de står på listen over kunder i dokumenter fra batterifabrikanterne. To selskaber afviser, at de får deres kobolt fra DR Congo.

Ingen af virksomhederne er imidlertid i stand til at udlevere tilstrækkeligt med informationer til at fastslå, hvor kobolten i deres produkter er udvundet.

Læs videre hos Amnesty International