Bolivia samler underskrifter for at fremme Moder Jord internationalt

Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Bolivia vil præsentere en underskriftsindsamling til fordel for princippet om at leve i harmoni med naturen og Moder Jord på et stort FN-møde om de nye bæredygtige udviklingsmål. Princippet indebærer en holistisk og integreret tilgang til udvikling og naturbevarelse.

Bolivia er det første land i verden, der har indført en lov om Moder Jords rettigheder. Nu vil det sydamerikanske land have naturen på dagsorden internationalt.

Derfor har Bolivia startet en global underskriftsindsamling for at få det internationale samfund til at anerkende princippet om at leve i harmoni med naturen.

Underskriftsindsamlingen er iværksat af den bolivianske regering med socialisten Evo Morales i spidsen. I Danmark varetages den af den bolivianske ambassade i København.

”Naturen kan sælges for dens ressourcer. Men vi bør også værdisætte de tjenester som naturen yder mennesker”, siger Carla Ledezma, chargé d’affaires for Bolivia i Danmark.

”Naturen er ikke blot en kilde til ressourcer, som kan sælge uden konsekvens; men Jorden er det eneste hjem vi har. Jorden kan leve uden os, men vi kan ikke leve uden den”, tilføjer hun.

Carla Ledezma ved, hvad hun taler om. Før hun blev chargé d’affaires  i Danmark arbejdede hun i flere år som Bolivias internationale klimaforhandler. Hun har derfor deltaget i flere af de såkaldte COPs (Conference of the Parties) om klimaforandringer i FN, heriblandt den berømte og berygtede udgave i København i 2009. 

Moder jord som en del af de nye bæredygtige udviklingsmål

Underskrifterne bliver samlet for en erklæring, der skal præsenteres ved et stort FN-møde i næste uge. Ønsket i erklæringen er, at principper om at leve i harmoni med naturen og beskytte Moder Jords integritet skal indgå som del af de nye bæredygtige udviklingsmål, der forhandles for tiden.

Erklæringen kalder på en holistisk, integreret tilgang til bæredygtig udvikling, der bevæger sig væk fra en tankegang om at generere mere materiel vækst til fordel for en idé om tilfredsstillelse af menneskelige behov uden at ødelægge vores naturgrundlag.

”Der er tre søjler i bæredygtig udvikling: Den økonomiske, den sociale og den miljømæssige”, siger Carla Ledezma.

”Der bør være balance mellem disse tre, men desværre har den økonomiske søjle fået betydeligt forrang frem for de to andre.”, fortsætter hun.

Derfor afviser Bolivia flere af de tiltag, der er på forhandlingsbordet i forhold til den internationale klimaforhandlinger. Det gælder eksempelvis den grønne økonomi og REDD+ (Reducing Emmissions from Deforestation and Forest Degradation).

REDD+ er en mekanisme, der skal skåne skovene ved at sætte en værdi på træernes evne til at lagre kulstof. Skoves kulstoflagre kan dermed sælges. Det er problematisk for Bolivia.

”Skov er meget mere end træer og deres lagre af kulstof. Træer er forbundet med andre planter og dyr, som tilsammen udgør et økosystem med forskellige miljøfunktioner De bliver ignoreret med REDD+”, fortæller hun.

Danmark støtter Moder Jord i Bolivia, men kan også støtte internationalt

Begrebet Moder Jord er bygget på oprindelige folks verdenssyn, og her eksisterer en anderledes naturforståelse end den moderne.

I Bolivia kommer det bl. a. til udtryk i forfatningen og en Moder Jord Lov, hvor begreberne Pachamama (Moder Jord) og Vivir bien er nævnt. Moder Jord Loven er den første af sin art i verden. Den skal beskytte naturen ved at anvende begreber og naturforståelse fra oprindelige folk.

Danmark har i sit landeprogram for Bolivia frem til 2018 afsat penge til at støtte de institutioner, der skal danne grundlag for loven i Bolivia. Den bolivianske chargé d’affaires er glad for dette, men ønsker også, at Danmark er fortaler i de internationale forhandlinger.

”Vi er glade for, at Danmark støtter institutionerne omkring Moder Jord Loven i Bolivia. Men det ville være godt, hvis Danmark også støtter principperne internationalt”, siger hun.

”Danmark har en stærk position i klimaforhandlingerne, men jeg ved også, at Danmark forhandler sammen med EU og ikke selvstændigt”, tilføjer hun.

Moder Jord skal på den internationale dagsorden

Erklæringen og underskrifterne skal som sagt præsenteres ved et stort opsat FN-møde i næste uge. Men begrebet om Moder Jord og harmoni med naturen er allerede på den internationale agenda. I 2009 blev datoen d. 22. april officielt udnævnt til at være ”International Moder Jord-dag”.

Desuden er flere resolutioner og rapporter omkring tilgangen blevet offentliggjort i FN-regi.

En FN-resolution fra 2013 opfordrer eksempelvis lande til at promovere harmoni med naturen, som det praktiseres blandt oprindelige folk.

Nu vil Bolivia med støtte fra befolkningen altså have principperne med i teksten om de nye bæredygtige udviklingsmål, der skal vedtages sammen med 2015-målene næste år.