Bolivias første statslige solcelleanlæg åbner med dansk støtte

Forfatter billede

Af Astrid Hjorth, Danmarks ambassade i Bolivia

6 millioner dollars har Danmark bidraget med til det første statslige solcelleanlæg i Bolivia, der åbnede i starten af oktober med deltagelse af Bolivias præsident og den danske ambassadør.

I starten af oktober blev Bolivias første statslige solcelleanlæg indviet i Cobija i provinsen Pando i den nordligste del af Bolivia.

Med sine 17.334 solpaneler vil det færdige anlæg have en kapacitet på 5 MW (Megawatt) og dermed bidrage med halvdelen af Cobijas elforbrug på 10 MW. Bolivia præsident, Evo Morales stod for indvielsen sammen med Danmarks ambassadør Ole Thonke.

Foto: Astrid Hjorth

Danmark har under det nuværende landeprogram medfinansieret anlægget med 6 millioner US dollars, hvilket er lidt over 50 pct. af den samlede investering.

På kun 174 dage, hvilket er rekordtid, står første fase af anlægget allerede færdigt med mere end 8.000 solcellepaneler, klar til at forsyne Cobija med 1,7 MW ren og bæredygtig energi.

Anden og sidste fase, hvor anlægget bliver udvidet med yderligere med 3,3 MW, er allerede i gang og forventes færdig i starten af december.

Med det nye solcelleanlæg vil Pando generere ren energi og nedbringe sit C02-udslip med 5.000 ton om året.

Foto: Astrid Hjorth

Derudover betyder omlægningen til solcellestrøm, at Bolivia vil reducerer sin årlige import af dieselolie med 1,9 millioner liter, hvilket betyder en årlig besparelse på 1,8 millioner US dollars pr. år. Solcelleanlægget vil således have tjent sig selv ind på mindre end 7 år.

Efterspørgslen på el er stigende i den isolerede Pando provins, der har den største befolkningstilvækst i Bolivia.

Befolkningstallet er på kun 10 år fordoblet fra 52.525 til 110.436, og blot 64 pct. af befolkningen i Pando har adgang til elektricitet.

Vedvarende energi udgør omkring 1, 3 pct. af Bolivias samlede energiforsyning. For at imødekomme disse udfordringer har den bolivianske regering en målsætning om at sikre strøm til hele Bolivias befolkning i 2025 og at prioritere udviklingen af alternativ energi.

Solcelleanlægget i Cobija er på alle måde et skridt i den rigtige retning, og fra dansk side håber vi at kunne indgå i flere lignende projekter i den nærmeste fremtid.

Astrid Hjorth er praktikant på den danske ambassade i La Paz, Bolivia.