Britiske myndigheder i retten for at støtte omstridt projekt i Mozambique

Demonstrationer uden for retssalen i London
Foto: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

10. december 2021

I 2010 blev der opdaget store forekomster af gas ud for Mozambiques kyst. Det bragte glæde og drømme om både jobs og rigdom i det afrikanske land, og flere investorer og virksomheder trådte til for at udnytte ressourcerne. Drømmene er dog blevet noget flossede, da et væbnet oprør er brudt ud i netop den region, hvor man har opdaget gassen.

Nu har organisationen Friends of the Earth trukket den britiske regering i retten for at støtte projektet. Hovedanklagen er, at projektet ved at investere i fossile brændsler, ikke er i overensstemmelse med forpligtelserne i Paris-aftalen – dertil peger organisationen på, at projektet har medvirket til at skabe konflikten i den nordlige del af landet

Høringerne i retssagen foregik fra 7.-9. december i England og Wales’ Landsret, der ligger i London. Sagsanlægget er rettet mod det britiske eksportagentur (UKEF), der vil investere 1,15 milliarder dollars i det omstridte projekt.

“Hvis domstolene tillader UKEF’s investeringer i Mozambiques gasindustri, vil landet være medskyldig i krænkelser af menneskerettigheder, fordrivelser af lokalbefolkninger, klimaødelæggelse og næring af en ødelæggende konflikt,” siger Anabela Lemos fra Justiça Ambiental til nyhedssitet Club of Mozambique.

Justica Ambiental er den mozambiquiske gren af Friends of the Earth-netværket.

Ikke i overensstemmelse med klimaforpligtelser

Den primære anke mod UKEF’s investering er, at den ikke lever op til Storbritanniens klimaforpligtelser. Briterne besluttede at stoppe med at støtte fossile brændstoffer i udlandet sidste december. Aftalen om at investere i gasudvinding i Mozambique blev færdigforhandlet fem måneder tidligere.

Ifølge dokumenter, der er blevet præsenteret under høringerne, mente regeringen ikke, at den kunne tillade sig at trække støtten tilbage. Det ville bringe Storbritannien i “forlegenhed” og underminere tillid til landet, lyder det. Det franske selskab Total skal stå for gasudvindingen, og den Afrikanske Udviklingsbank bidrager med finansiering. Men allerede inden der har været konkrete resultater af udvindingen, mener Friends of the Earth, at det er en katastrofe.

”Gasindustrien i Mozambique til en værdi af 50 milliarder dollars har skabt en uafvendelig katastrofe, før noget gas overhovedet er blevet udvundet. Mennesker har mistet deres levevilkår og hjem, og klimabelastningen bare fra oprettelsesfasen, som endnu ikke er færdig, er allerede væsentlig,” lyder det fra Anabela Lemos.

Gas bliver betragtet af mange lande som en energiform, der kan anvendes i omstillingen fra olie og kul til vedvarende energi. Men det er stadig et fossilt brændstof, der forårsager udledninger af klimaskadelige gasser. Derfor mener Friends of the Earth ikke, at støtte til udvinding af mere gas er foreneligt med Paris-aftalens mål om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

Har bidraget til konflikten

Dertil peger organisationerne på, at projektet har været med til at fordrive mennesker, ødelægge deres livsgrundlag, krænke menneskerettigheder og skabe konflikten, der har raset i den nordlige provins Cabo Delgado i flere år. 

“For at gøre plads til Totals LNG-park (Liquified Natural Gas, red.) (…) har virksomheder fordrevet tusinder af mennesker fra fiskeri- og landbrugssamfund i området og genhuset dem i en landsby langt væk fra deres hjem og ti kilometer væk fra havet, hvilket efterlader dem uden deres livsgrundlag,” forklarer Anabela Lemos.

Friends of the Earth skriver i en briefing om sagsanlægget, at tusinder er blevet dræbt i konflikten, mens næsten 750.000 er blevet fordrevet. Endvidere skriver organisationen, at der er “beviser for, at energiselskaber har betalt soldater for at beskytte deres interesser.”

Konflikten i det nordlige Mozambique startede omkring 2017. Her blev flere politistationer angrebet af militante oprørere. Siden da har der været adskillige kampe i området. Islamisk Stat og andre jihadistgrupper skulle være involveret, og myndighederne har haft meget vanskeligt ved at nedkæmpe oprøret.

Cabo Delgado-provinsen er generelt fattig, og arbejdsløsheden er høj. Mogens Pedersen, der er senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), har i en tidligere artikelserie på Globalnyt beskrevet, hvordan blandt andet fattigdommen i regionen samt udvindingsprojekter har medvirket til at skabe spændinger og konflikt i området.

Læs også: Skrantende økonomi har indflydelse på konflikt i Mozambique

Storbritanniens miljøminister, Zac Goldsmith, nævnte i foråret, at han håber, støtten til gasudvinding i Mozambique bliver den sidste støtte til fossile brændstoffer i udlandet. En endelig dom i sagen ventes i starten af næste år.