Congo-valg stadfæstet

tshisekedi
Felix Tshisekedi under et radiointerview i december 2018.
Foto: Screenshot fra Top Congo FM's video
Laurits Holdt

20. januar 2019

Den Demokratiske Republik Congos forfatningsdomstol afviste søndag en klage fra præsidentkandidaten Martin Fayulu, der ifølge landets valgkommission tabte valget d. 30. december med 34,7% af stemmerne mod Tshisekedis resultat på 38.5%.

Domstolen fandt det ikke bevist, at landets valgkommission ikke havde offentliggjort det sande resultat af valget, og domstolen udråbte derefter Tshisekedi som valgets sande vinder.

Ifølge The Guardian styres forfatningsdomstolen af den afgående præsident Joseph Kabila, som Fayulu beskylder for at have givet Tshisekedi sejren i en studehandel.

Efter domstolens afgørelse sendte Kenyas præsident Uhuru Kenyatta og Sydafrikas Cyril Ramaphosa lykønskninger til Tshisekedi. De opfordrede valgets tabere til at acceptere resultatet.

Dermed er en række overordnede afrikanske organisationers stormløb på valgresultatet reelt aflyst.

Efter stærk kritik af optællingen fra blandt andet den velansete congolesiske katolske kirke opfordrede den regionale samarbejdsorganisation SADC i forrige uge DR Congo til at foretage en nyoptælling af resultatet. Den Afrikanske Union udtrykte derefter ”dyb tvivl” om det offentliggjorte resultat og varslede afsendelse af en delegation til DR Congo mandag.

Sydafrika har en dominerende position i SADC, lige som Kenyatta taler med særlig vægt i AU i øst- og centralafrikanske spørgsmål. Efter de to toneangivende præsidenters udtalelser oplyste den Afrikanske Union til BBC, at delegationens rejse er udskudt. Også SADC indstillede søndag kritikken og ønskede Tshisekedi tillykke med sejren

Tshisekedi forventes indsat som præsident inden for 10 dage.

Fayulu sagde efter afgørelsen, at ”forfatningsdomstolen netop har bekræftet at den tjener et diktatorisk regime ved at bekræfte et falskt resultat og muliggøre et kup mod forfatningen.” Han opfordrer congoleserne til at afvise ”enhver, der ulovligt hævder” at være valgt til præsident og beder det internationale samfund om at afvise resultatet. Belgien, Frankrig og Storbritannien kritiserede efter valget stemmeoptællingen.

I sidste uge førte voldelige protester mod valgets resultat til 34 dødsfald og 59 sårede, skriver The Guardian med FN som kilde.