Gå til hovedindhold

Mobile menu

Anklager om magtmisbrug og mobning rammer Bonos NGO

U2-sangeren Bono har undskyldt for anklager om en tidligere direktørs mobning og nedgørelse af ansatte, der har fundet sted i velgørenhedsorganisationen ONE, som rockmilliardæren er medstifter af.

World Economic Forum (arkiv/CC)

Flere sager om grov mobning og magtmisbrug fra en højt placeret leders side har ramt den britiske organisation ONE, skriver britiske medier.

Tidligere chefer fortæller om et ”giftigt miljø” og personale, der blev behandlet som skidt af især én bestemt leder på organisationens kontor i Johannesburg, Sydafrika.

I et af de tilfælde, der er omtalt i The Daily Mail, fik en kvindelig medarbejder i ONE ifølge The Daily Mail at vide, at hun havde valget mellem at forføre en ældre, tanzaniansk parlamentariker eller blive fyret.

Kvinden fortæller til avisen, at da hun nægtede, blev hun flyttet til et job som kontorassistent og fik mindre i løn. Hun forlod ONE og har siden fået en erstatning for uberettiget fyring.

Meget af den nedgørelse og mobning, der har fundet sted, har organisationens Afrika-direktør stået bag. Ud over at have beordret en ansat til at have sex med en tanzaniansk parlamentariker, skal Afrika-direktøren angiveligt have tvunget en ansat til at massere hendes fødder, have fået en anden ansat til at finde en hundehvalp til hende og køre ud for at hente den, samt have inviteret sine kolleger hjem til en fest for så at få dem til at agere tjenestefolk. En af kollegerne fik besked på at stå udenfor i syv timer og mixe drinks.

Har ikke betalt skat

Organisationens afrikanske afdeling har ifølge Daily Mail heller ikke betalt alle de skatter, den skal – på trods af, at den selv har ført kampagner mod skatteunddragelse.

ONE blev stiftet i 2004 og har som hovedformål at bekæmpe ekstrem fattigdom.

Organisationen skriver i en meddelelse, at det er kommet frem, at den afrikanske afdeling ikke betalte fuld skat mellem 2010 og 2015.

ONE er stiftet af den irske rockstjerne Paul Hewson – bedre kendt som Bono fra U2. Han har beklaget situationen og erkendt, at det er ”gået grueligt galt”. Han har undskyldt i medierne og lovet en undskyldning og et møde med de ansatte eller tidligere ansatte, der personligt er blevet nedgjort eller mobbet.

Organisationens bestyrelse, der blandt andet tæller folk som den tidligere britiske premierminister David Cameron, har erkendt, at der har fundet ”mishandling og manglende indgriben” sted fra visse lederes side.

ONE's direktør, Gayle Smith, som var rådgiver for den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, skriver på ONE's hjemmeside, at hun ”i de seneste måneder har fået kendskab til nogle historiske problemer, der nager mig”. Gayle Smith blev ansat i marts 2017, så de pågældende sager om magtmisbrug og nedgøring af ansatte i ONE ligger forud for hendes tid. Hun skriver, at sagerne kom til hendes kendskab i november 2017.

Læs hele Gayla Smiths indlæg her

Bono selv har angiveligt "rasende" over, at samarbejdsklimaet mildt sagt ikke var godt i ONE's afdeling i Sydafrika, og at han - sammen med Gayle Smith - først har fået besked om misbrug og mobning for få måneder siden. De første klager om det kom for flere år siden.

Sagen kommer nogenlunde samtidig som en skandale, der er centreret omkring Oxfam. Den store britiske NGO har undskyldt og indledt en udredning, efter det er kommet frem, at en tidligere Oxfam-landechef har stået i spidsen for blandt andet sexfester i Haiti, hvor mindreårige formentlig har solgt sex til festdeltagerne.