Botswana sætter hælene i overfor Kina

12498848125_98a1edfdf8_k
Botswanas præsident Ian Khama
Foto: Det britiske udenrigsministerium (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Botswana lader sig ikke diktere af andre landes regeringer, når det handler om hvem der skal have visum og hvem der ikke skal have det, lyder det fra Botswanas præsident Ian Khama, da den kinesiske regering lagde pres på det diamantrige land, der ligger mellem Sydafrika, Namibia og Zimbabwe.

Den kinesiske regering ville have Botswana til at aflyse et privat besøg af Dalai Lama, der skulle have holdt et foredrag hos en NGO.

Dalai Lama er den politiske og spirituelle leder for tibetanerne og han er leder af tibetanernes eksilregering i Dharamsala i Indien. Kina besatte i 1950 Tibet og har officielt indlemmet bjergriget i den kinesiske folkerepublik. 

Regeringen i Beijing tåler ikke gerne, at andre lande omgåes Dalai Lama og bruger også sine økonomiske og diplomatiske muskler til at få sin vilje.

Præsident Khama fortæller til avisen The Guardian i Botswana, at landet er blevet truet med at den kinesiske ambassadør vil blive hjemkaldt og at at Kina vil presse andre afrikanske lande til at isolere Botswana.

"Vi er ikke en kinesisk koloni"

Han sammenligner situationen med tiden da det store naboland Sydafrika og flere andre lande i det sydlige Afrika blev ledet af det hvide mindretal. Her tillod Botswana at bl.a. ANC fra Sydafrika, SWAPO fra Namibia, FRELIMO fra Mozambique og flere oprørsbevægelser fra Zimbabwe at være i landet på trods af trusler fra det økonomisk og militært overlegne Sydafrika.

“Ligesom vi ikke var et bantustan (et nominelt selvstyrende område i Sydafrika under det hvide mindretalsstyre, red.) er vi i dag ikke en kinesisk koloni,” siger Ian Khama til The Guardian.

Besøget af Dalai Lama blev dog alligevel aflyst men det skyldtes at Dalai Lama blev syg, skriver This is Africa. Han er dog fortsat meget velkommen i Botswana, lyder det fra præsident Khama.

Kina er landets største handelspartner

Botswana er storeksportør af diamanter og Kina er den andenstørste kunde og samlet set den største handelsepartner ligesom det er tilfældet for flere andre afrikanske lande.

Kinesiske selskaber står for flere infrastrukturprojekter i Botswana men her er der utilfredshed med kvaliteten, hvilket også har drysset grus i landenes indbyrdes forhold.

Kina er via en række statsejede selskaber kraftigt økonomisk engageret i mange afrikanske lande og det afhængighedsforhold forsøger Kina at bruge til bl.a. at få de afrikanske lande til at støtte Kina i FN og til at isolere Taiwan og den tibetanske eksil-regering.

Nabolandet Sydafrika har tidligere nægtet den tibetanske leder indrejse tre gange efter kinesisk pres, skriver internetmediet This is Africa.