Gå til hovedindhold

Mobile menu

CPH:DOX præsenterer 'De sidste mænd i Aleppo'

CPH:DOX bliver åbnet med den prisvindende dokumentarfilm 'De sidste mænd i Aleppo' den 15. marts og vil blive vist fem gange under festivalen. Senere på året vil man kunne se filmen i DR2 Dokumania.

larmfilm

I samarbejde med DR Koncerthuset, Normann Copenhagen, Roskilde Festival og IMS/Det Arabiske Initiativ, markerer CPH:DOX 6-årsdagen for den syriske revolution med den prisvindende film, der samme aften får europæisk premiere, 'De sidste mænd i Aleppo' i DR Koncerthuset den 15. marts.

De Hvide Hjelme har modtaget en del opmærksomhed på det seneste. Med Orlando von Einsiedels Oscar-nominerede Netflix dokumentar og med George Clooney som efter sigende arbejder på en film om De Hvide Hjelme, skulle man tro, at der ikke var mere at sige om dem. Dog har Feras Fayyads Sundance Grand Jury Prize vinder formået at skille sig ud for blandt andet fremragende fotograf-arbejde af Aleppo Media Centers fotografter, ifølge en pressemeddelelse fra CPH:DOX.

Sammen med den danske co-instruktør Steen Johannessen, bringer Fayyad sit filmhold helt tæt på det krigshærgede Syrien, hvor de følger De Hvide Hjelme i deres frivillige redningsarbejde. Det er en fortælling, der ikke viger bort for de grusomme detaljer, og som ofte er hjerteskærende og svær at se på: Lig, murbrokker og løsrevet lemmer på gaden, folk der ikke har et ordentligt sted at bo, liv hvor fødselsdagsfester anses for et mål for bombeangreb, og hvor ture til legepladsen formår at glæde børn - om så kun for et øjeblik, før frygten sniger sig tilbage, når truende krigsfly flyver henover.

Filmen handler om håb, udtaler Fayyad i pressemeddelelsen, og er et forsøg på at udforske menneskets natur og vores fælles opgaver i ekstreme situationer. Situationer, hvor vi er nødsaget til at tage (eller genoptage) kontrollen over vores eget og endog andres liv, "når vi står ansigt til ansigt med en samvittighedsløs, irrationel morder."

Hovedkaraktererne er blandt andet Khaled, som konstant plages af at skulle træffe det rette valg for sig selv, sin familie og folket i Aleppo - skal han flygte ud af byen med sin kone og børn? Eller skal han bliver og kæmpe videre med de andre?

"Krigen får det værste frem i mennesket, men også det bedste. De Hvide Hjelme er i sandhed et eksempel på det sidste", siger Feras Fayyad pressemeddelelsen og fortæller, hvorledes han håber, at filmen udover at give De Hvide Hjelme international anerkendelse også kan motivere folk til at hjælpe og gøre en forskel for mennesker i Aleppo.

Filmen vises 5 gange under CPH:DOX og får senere på året dansk TV-premiere på DR2.

Trailer: https://vimeo.com/206156173

Læs mere på CPH:DOX hjemmeside samt drkoncerthuset.dk.