Gå til hovedindhold

Mobile menu

En halv grads stigning i temperaturen fordobler antal af skrøbelige i risiko

Forskellen på, om den globale temperatur stiger 1,5 eller 2 grader for verdens mest skrøbelige, er ganske betydelig. Den halve grad vil betyde en fordobling af antallet af skrøbelige mennesker, der lever i områder med risiko for flere alvorlige trusler fra klimaforandringer, viser nyt studie.

Tim J Keegan (FLICKR - CC BY-SA 2.0)

Verdens nationer har i Paris-aftalen lovet at holde temperaturstigningen under 2 grader og at stræbe efter at holde den under halvanden grad. 

Trods den lidt underfundige formulering i den globale pagt er der en verden til forskel for mange skrøbelige personer i verden.

Det fremgår af et nyt studie foretaget af flere universiteter og internationale organisationer.

Undersøgelsen har kigget på klima "hotspots", områder, som er meget udsatte for klimaændringernes konsekvenser. 

En stigning på 2 grader kan fordoble antallet af personer, som lever i disse områder og dermed er udsat for flere forskellige trusler fra klimaforandringer i forhold til en stigning på halvanden grad, lyder konklusionen. 

Det er bl.a. forskere fra University of Oxford, University of Washington, Global Environment Facility og FN's Organisation for Industriel Udvikling, der har foretaget beregningerne. 

De har identificeret 14 indikatorer i tre sektorer, vand, energi samt føde og miljø.

Dem har de sammen med forskellige socialøkonomiske faktorer brugt til at beregne risikoen ved 3 forskellige niveauer af temperaturstigning, hhv. halvanden, 2 og 3 grader i forhold til niveauet før industrialiseringen. 

Risikozoner udvider sig

Ved lavere niveauer af temperaturstigninger er risikozonerne særligt i Syd- og Østasien, men med højere niveauer bliver disse hotspots spredt til Mellemamerika, vest- og Østafrika, Mellemøsten samt Middelhavsområdet.

De skrøbelige zoner er tæt befolket, tilføjer forskerne.  

Med en temperaturstigning på halvanden grad vil 16% af verdens befolkning leve i disse områder i 2050. Med en stigning på 2 grader vil det dreje sig om 29%, næsten en fordobling.

Hvis den globale temperatur får lov at stige med 3 grader vil der være tale om 50% af klodens beboere eller 4,6 milliarder mennesker.  

Lige nu er den globale gennemsnitstemperatur steget med omkring 1 grad.