En meget lille årsberetning

danida_arsberetning_2007

Årsberetning 2007 – da Danida stadig udgav trykte årsberetninger.


Foto:
Laurits Holdt

13. oktober 2017

Jørgen Harboe

Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.

Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.

Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.

Læs flere blogindlæg fra Jørgen Harboe

Hvor savner jeg Danidas årsberetning, der indtil for en halv snes år siden var var håndbogen for os, der gerne ville finde hoved og hale på den danske udviklingsbistand!

Savnet er aktualiseret ved læsning af journalist Jesper Heldgaards nyeste publikation ’For godt til at være helt sandt’, der beskriver bistandens aktuelle tilstand i forhold til regeringens finanslovsforslag for 2018. Den 15 sider korte publikation er udgivet af Timbuktufonden, der også tidligere har udgivet kritiske oversigter, der tager temperatur på dansk bistand.

Se også: For godt til at være – helt – sandt (03.10.2017)

Erstatter ikke

De er gode og nyttige, men erstatter bestemt ikke Danidas årsberetninger, der i deres klassiske form på et par hundrede sider gennemgik bistanden fra sag til sag, fra land til land, bilateralt og multilateralt og perspektiverede vores hjælpeindsats fra starten i 1960’erne til nu. Det oversigtsværk kan en lille publikation på 15 sider naturligvis ikke træde i stedet for, og hvis Danida ikke vil genoplive sine årsberetninger, vil det være utrolig nyttigt, hvis andre tager tråden op. Det kunne f.eks. være Timbuktufonden i samarbejde med andre interesserede organisationer. Vi er mange, der har mistet overblikket og derfor har svært ved at deltage meningsfuldt i debatten om dansk bistands- og udviklingspolitik.

Asylpolitikken – og så det andet

Jesper Heldgaards lille skrift kan læses som en illustration af, hvor uoverskuelig og forandret virkeligheden er blevet på dette område.

Heldgaard lægger ud med at vise, at den danske asylpolitik er alfa og omega i udviklingsbistanden selv nu, 2-3 år efter det store pres af asylansøgere i 2015. Bistanden er fastlagt til 0,7 procent af BNI. Udgifterne til modtagelse, ophold og hjemsendelse af asylsøgere har først prioritet. Hvis dette område sluger meget, bliver der kun lidt til overs til den klassiske bistand, hvis udgifterne viser sig mindre end beregnet, vanker der pludselig ekstra milliarder.

Den form for budgetstyring slår naturligvis bunden ud på enhver form for planlægning og Heldgaard viser hvordan. Afrika er udråbt til vores vigtigste bistandsområde, men bevillinger til den aktuelle hjælpeindsats svinger vildt fra år til år. Det samme gælder hjælpen til de fattige lande på klimaområdet. Udgifterne til den humanitære nødhjælp svinger også, hvilket er naturligt. Vi kan heldigvis ikke planlægge katastrofer!

Dansk udviklingsbistand er ikke bare afhængig af, hvad der bliver til overs til de fattige, når vi har taget os selv betalt for asylpolitikken. Andre indenrigspolitiske hensyn spiller også ind. Heldgaard viser f.eks. hvordan bistanden er farvet af aktuelle ministres private holdninger og seksualitet. Mogens Jensen (S) tog sig af kønslivets minoriteter, Ulla Tørnæs (V) tager sig af kønsaspektet i bredere betydning. Retningen i dansk bistand er måske og måske ikke bestemt af, om en siddende minister er bøsse eller kvinde? Eller er holdninger kun flag, ministeren vifter med til ære for et mystificeret hjemmepublikum?

Flimrende

Selv sidder jeg tilbage med et billede af dansk udviklingsbistand, der er så flimrende og splittet, at jeg ikke længere ser nogen helhed, jeg kan forholde mig til. Heldgaard udstiller splittelsen, men desværre ikke ret meget mere. Måske er der ikke længere nogen helhedsplan eller -vision, jeg kan måle de enkelte aktuelle tiltag op mod?

Det vil være en dybt sørgelig konklusion, som vi måske kan modvirke, hvis de danske bistands NGO’er i fællesskab samler op på Timbuktufondens initiativ og i fællesskab genopliver traditionen med årsberetninger for dansk udviklingsbistand.

Jesper Heldgaard: ’For godt til at være – helt – sandt’. Udgivet af Timbuktufonden, september 2017. Hæftet kan downloades fra www.timbuktufonden.dk. Papirudgaven kan rekvireres gratis ved henvendelse til Lone Groth-Rasmussen via [email protected] eller tlf. 33 18 77 60.