”Et baobabtræ er faldet”: Legendarisk sydafrikansk jazzmusiker og aktivist død

Der er landesorg i Sydafrika idag. Den ikoniske jazzmusiker og anti-apartheidsaktivist, Hugh Masekela, er død.
Foto: Scorpius73, Creative Commons via Wikimedia Commons
Forfatter billede

Lige nu hylder de sociale medier i Sydafrika én af landets allerstørste musikere – ”the Father of South African Jazz”, anti-apartheids-aktivisten Hugh Masekla. Eller bare Brother (Bra) Hugh.

 

Soundtracket til anti-apartheidsbevægelsen

Opvæksten under arpartheidregimet og oplevelsen af uretfærdighed og udnyttelse af sydafrikanerne blev toneangivende for Masekelas musik og liv som anti-apartheids-aktivist.

På trods af at han selv levede i eksil, betragtes et af hans største numre, ”Soweto Blues”, af mange som en del af selve soundtracket til anti-apartheids-bevægelsen.

 

”Et baobabtræ er faldet”

Blandt dagens mindeord og kondolencer udtrykker den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, i en pressemeddelelse sin sorg over ikonets død. Ifølge The Guardian udtalte Zuma, at nationen ville sørge over manden som holdt ”frihedens fakkel i live over hele verden. Han bekæmpede apartheid igennem sin musik og mobiliserede international støtte… Hans bidrag til kampen for frihed vil aldrig blive glemt”.

Foto: Tom Beetz, Creative Commons via Wikimedia Commons
Også sydafrikas minister for kunst og kultur, Nathi Mthethwa, mindes Masekela med store ord: ”Et baobabtræ er faldet”, skriver han på Twitter, ”Nationen har mistet en unik musiker. Vi kan med sikkerhed sige, at Bra Hugh var én af Afro-jazzens største arkitekter og gennem sin tidløse musik løftede hans nationens sjæl”.

 

30 år i eksil

Som teenager overtalte Masekela anti-apartheid-aktivist og ærkebiskop Trevor Huddleston til at købe ham sin første trompet. Huddleston var ansat på Masekelas skole og var manden bag et banebrydende jazz-band i Soweto i 1950’erne. Efter sigende lovede Masekela til gengæld for trompeten, at han ikke ville rode sig ud i noget snavs.

Efter at have turneret i Sydafrika i slutningen af 1950’erne flygtede den blot 21-årige Masekela i 1960 ud af landet og forblev i eksil i næsten 30 år. Han boede i England og USA, hvor han blandt andet blev oplært at jazz-ikoner som Louis Armstrong og Dizzie Gillespie, som opmuntrede ham til at finde sin egen stil.

Siden blev det til en række store toneangivende hits, fra ”Grazing in the Grass” fra 1967 for sammensætningen af afro-rytmer, bigband-trompeter og soul-inspireret groove til det politiske hit, ”Bring him back home” fra 1986, hvor Masekela krævede Nelson Mandela løsladt.

 

Først da Mandela blev løsladt i 1990, vendte Hugh Masekela tilbage til Sydafrika, hvor han ufortrødent fortsatte karrieren, som i alt kom til at spænde over halvtreds år.