FN-møde om Aids: En kampplads for værdier

Forfatter billede

Bekæmpelse af HIV/Aids

Kun en markant styrkelse af de globale investeringer til forebyggelse og behandling af hiv/aids i de næste fem år vil gøre det muligt at få kontrol over hiv-epidemien.

Hvis verdenssamfundet øger investeringerne som vedtaget i UNAIDS, vil vi kunne realisere den globale målsætning om at eliminere aids om blot 15 år (SDG mål 3).

Aids er forsat den hyppigste dødsårsag blandt unge i Afrika syd for Sahara, og omkring 20 millioner mennesker som lever med hiv har endnu ikke adgang til livsforlængende behandling.

Antallet af nye hiv-smittede steg med 2,1 millioner mennesker sidste år, heraf næsten halvdelen i det sydlige og østlige Afrika blandt befolkningsgrupper, der er særligt udsatte og marginaliserede.

Unge piger og kvinder i alderen 15-24 år udgør en særlig risikogruppe, som tegner sig for hele 25% af de nye hiv-smittede i Afrika (UNAIDS 2016).

Det skriver AIDS-Fondet i en pressemeddelelse.

Det har affødt en række protester og demonstrationer op til højniveaumødets start, som kun er blevet forstærket af, at det foreliggende slutdokument ikke i tilstrækkelig grad nævner disse gruppers afgørende rolle i indsatsen, eller deres ret til services.

Rusland vil udvande teksten

Rusland forsøgte i går tirsdag at genåbne forhandlingerne af slutdokumentet lige før deadline.

Rusland vil svække et afsnit om skadesreduktion til stofbrugere. Det udløste nye forhandlinger tirsdag aften (New York tid) hvor der blev lagt pres på fra blandt andet Danmark for ikke at genåbne dokumentet, som det er planen at vedtage ved åbningsceremonien onsdag kl 10-11 New York tid. Om det lykkes at nå til enighed, er endnu uvist.

Danmarks deltagelse er vigtig

Der er også brug for, at Danmark og andre nordiske lande fortsat bidrager med finansiering til den internationale indsats mod HIV/Aids. Især skal der fokus på forebyggelsen af HIV. Mens der er gode fremskridt i adgang til behandling, har antallet af nye smittede ligget stabilt i de sidste 5 år.

Opfordrer til fokus på forebyggelse

Venstres udmeldinger om prioriteringen af Aids-indsatsen i den nye udviklingspolitiske strategi, så vil AIDS-Fondet opfordre til, at man fokuserer på forebyggelsesindsatsen. Her kunne Danmark forny sit engagement i at styrke unges og særligt udsattes adgang til information og til de eksisterende forebyggelsesmetoder, og investere strategisk i udviklingen af nye metoder såsom microbicider og en vaccine mod HIV,” siger Laura Kirkegaard.

Civilsamfundenes rolle i Aids-indsatsen er et andet område, som bliver diskuteret under højniveaumødet.

Civilsamfundsorganisationer påtager sig verden over vigtige opgaver med at opsøge og give udsatte grupper adgang til information, forebyggelse og behandling for HIV i sundhedssystemet.

I takt med, at flere lande bliver mellemindkomstlande, påtager deres regeringer sig en stigende del af ansvaret og finansieringen af sundhedsindsatserne, herunder Aids-indsatsen.

Det er en positiv tendens, men ofte stopper investeringerne i civilsamfundets indsats, når donorerne trækker sig.

AIDS-Fondet er en del af den danske delegation til mødet.