Gadefest, verdensbilleder og folkemord med et smil

eternity
Filmen "Eternity" er den første, der er indspillet på aymara, der er et oprindeligt sprog i det sydlige Peru.
Foto: Cinemateket.
Laurits Holdt

28. maj 2019

Det bliver sommer i weekenden og derfor begynder vi i denne uge på gaderne i Aarhus og København. I Aarhus er der Verdensbilleder og i København er der Distortion-festival. Vi fortsætter i København, hvor Cinemateket lørdag byder velkommen til en måned med film fra Latinamerika og slutter hjemme ved skærmen, hvor man kan se en både fascinerende og skræmmende film, der graver i et folkemord, som ikke fylder meget i vores historiebøger.

Verdensbilleder i Aarhus
Hvis du ikke har styr på alle de 17 verdensmål endnu, så er muligheden for en genopfriskning der når Aarhus fredag og lørdag lægger gader til “Verdensbilleder/Midnatsåbent – Take care of our World with Aarhus”.

På Store Torv kan man fredag eftermiddag møde glaskunstneren Annie Hjorth, der har skabt både skulpturer og brugskunst med udgangspunkt i verdensmålene. Se eksempler på hendes Instagram-profil.

Andre steder i byens vidtforgrenede gå- og indkøbsgader kan man opleve musik og dans fra blandt andet Ghana og Thailand

Dag: Fredag 31. maj og lørdag 1. juni
Sted: Aarhus midtby
Tid: Fredag 10-23 og lørdag 10-18
Programmet for de to dage

Distortion-festival i København
Vi fester videre til hovedstaden, hvor den 21. udgave af folke- og gadefesten Distortion stopper trafikken på Nørrebro og Vesterbro fra onsdag 29. maj til søndag 2. juni.

Festen begynder onsdag på Nørrebro, fortsætter torsdag på Vesterbro og slutter på Refshaleøen fredag og lørdag til søndag.

Programmet er mildt sagt omfattende og der er omkring 50 scener at finde rundt imellem. De globalt interesserede bør selv nærstudere programmet, for der er en del at komme efter. Jeg vil gerne fremhæve Distortion WORLD på Vesterbro torsdag, hvor de sammentømrede hundeluftere på Otto Krabbes Plads bliver skubbet lidt til side til fordel for ”en forlystelsespark inspireret af den ikke-vestlige musiktradition, udført som en oase midt i storbyens gadefest! Her kan man tage en kort pause fra Technogulvet, syre ud til saxofonernes råb om fest eller falde om på et tæppe med et glas rosé og sønnike,” loves det med vanligt store arrangørarmbevægelser.

Der er otte musikere og bands på programmet: Feridah Rose, Out of Line Brass Band, SmagPåDigSelv – SPDS, Whiskeyordnen, Faratuben, Gypsy Vendetta, Total Hip Replacement og Junglelyd.

Dag: Torsdag 30. maj 2019
Sted: Otte Krabbes Plads, København V. (Kortlink)
Tid: 16 til 22
Arrangementet på Facebook

Arrangementet er en del af festivalens gratis program.

Programmet for hele festivalen kan ses på hjemmesiden: https://www.cphdistortion.dk/

Latinamerikansk festival i Cinemateket
Lørdag åbner Cinemateket sin festival for Latinamerikanske film, der strækker sig gennem hele måneden.

Til åbningsreceptionen kl. 15.30 til 17.30 er der juice og vin fra et land, der ikke tiltrækker sig meget opmærksomhed herhjemme, Uruguay, og dets ambassade er medværter.

Tidligere på dagen vises børnefilmen Coco (som også går udmærket til voksne) og der er ”inka-collage-workshop” også for børnene. Til de voksne er der filmen ”Eternity” fra 2018. Det er den første film, der er indspillet på aymara, som er et af de oprindelige sprog i det sydlige Peru, hvor filmen foregår.

Dag: Lørdag 1. juni 2019
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Tid: 13 – 17.30
Program for åbningsdagen:
13:15: Gratis fotoforedrag: Med hest og lama gennem Andesbjergene (fri entré, men husk billet)
13:45: Børnefilm: Coco (Lee Unkrich, 2017 – med dansk tale)
14:30: Film: Eternity (Óscar Catacora, 2018)
15:30-17:30: Åbningsreception med vin og juice fra Uruguays ambassade
16:00-17:00: Gratis inka-collage-workshop for børn i Asta Bar

The Act of Killing i hjemmebiografen
Vi slutter med en film, som vi tidligere har anmeldt.

Har man behov for at opveje gadefester og gratis vin med noget mere tungt og mørkt, så leverer bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben:

Hvis du kun har råd til én biografbillet i 2012, så gå ind og se Joshua Oppenheimers The Act of Killing. Men forvent ikke at gå opløftet derfra,” skrev Globalnyts anmelder Sine Molbæk-Steensig i 2012, da filmen havde premiere.

I dokumentarfilmen har holdet bag filmen fået medlemmer af dødspatruljer fra det indonesiske militærstyre i 1960’erne til at dramatisere nogle af deres egne handlinger under det folkemord, som blev begået mod kommunister, etniske kinesere og intellektuelle – ”og min kærestes far,” som en af dem smilende siger i traileren herunder.

Se filmen her: https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000000889/the-act-of-killing

Du skal bruge dit login til dit lokale bibliotek, for at se filmen.