Gå til hovedindhold

Mobile menu

Ghanas guld koster liv

Illegale minedrift i Ghana koster menneskeliv og har så store konsekvenser for miljøet og rent økonomisk, at det sidste år kostede landet mere end to mia. dollars. Siden februar er der rapporteret en støt stigning i konsekvenserne, og regeringen forventes at komme med et udspil i September til at komme med problemet til livs en gang for alle.
Industriel minedrift er en stor indtægtskilde for Ghana men der eksisterer en underverden af ulovlig minedrift, som koster statskassen millioner hvert år.

Industriel minedrift er en stor indtægtskilde for Ghana men der eksisterer en underverden af ulovlig minedrift, som koster statskassen millioner hvert år.

EITI (CC BY-SA 2.0)

Ghana blev tilbage i kolonitiden kendt som Guldkysten pga. landets store guldreserver, og guldet giver i dag indtægter for omkring 5,15 mia. dollars til landet, som er kategoriseret som lav- til middelindkomst land af Verdensbanken.

Landets regering valgt i december 2016 har sat et midlertidigt forbud op mod ”galamsey”, som illegal minedrift kaldes, og en mere langsigtet plan for at komme problemet til livs en gang for alle, er blevet sat til at komme i denne måned.

Illegale minearbejdere har skabt problemer I Ghana og for nyligt førte optøjer mellem sikkerhedsfolk og minearbejdere til en minearbejders død i Ashanti regionen. 400 sikkerhedsfolk er blevet forflyttet til byen Obuasi for at dæmme op om problemet med illegal minedrift.

I første uge af juli døde 22 illegale minearbejdere efter at have være fanget i en ulovlig mine. Redningsfolk forsøgte at nå minearbejderne i fem dage, før de blev erklæret døde, og den ulovlige mine blev forseglet.

Taber store skatteindtægter

Abraham Otabil, en talsmand fra Natural Resources Ministry har fortalt nyhedsbureauet AFP, at illegale minedrift skader floder og landbrugsjord, men har også seriøse økonomiske konsekvenser.

Ministeriet estimerer, at Ghana har tabt omkring 2,2 mia. dollars i tabte skatteindtægter i 2016. Regeringen vurderer, at omkring halvdelen af mindre mineaktiviteter er illegale, men udtaler at problemet kan være endnu større end hidtil antaget. En tredjedel af Ghanas guldproduktion kommer fra mindre mine-aktiviteter.

Maame Esi Eshun, en analytiker fra the African Centre for Economic Transformation, har udtalt, at illegal minedrift er primært drevet af fattigdom, og efter at have foretaget studier i Ghana, Burkina Faso og Sierra Leone har hun fundet, at illegal minedrift er mere attraktivt for fattige i byerne end traditionelt landbrugsarbejde. Dette skyldes, at det fører til hurtige indtægter. Eshun har også fundet frem til, at flere illegale mine-arbejdere bruger deres penge fra mine-arbejdet til at købe landbrugsudstyr.

Omkring en million mennesker er involveret i illegale minedrift i Ghana, og disse tjener mellem 100-300 dollars om måneden, hvor en landbrugsarbejder til sammenligning tjener omkring 70 dollars, finder Eshun. Løsningen på problemet er, at sikre de illegale minearbejdere alternative indtægter og skabe flere jobs i Ghana.

Udover ghanesere tiltrækker den illegale mineindustri også folk fra udlandet, og omkring 50.000 udlændinge estimeres at være involveret i den illegale ghanesiske guldmine industri ifølge en rapport fra Oxford Business Group fra 2015.

Problemer i forhold til Kina

Regeringens strammere attitude overfor illegal minedrift har vundet popularitet blandt befolkningen i Ghana, men har skabt problemer med handelspartneren Kina, som Ghana handler med for over 6 mia. dollars årligt. I de sidste 5 år er der sket en støt stigning i kinesere, som beskæftiger sig med illegal minedrift i Ghana. I år er omkring 200 kinesiske statsborgere blevet anholdt i forbindelse med illegal minedrift. Dette førte i april til en mindre diplomatisk krise, der fik Præsident Nana Addo Akufo-Addo til at udtale sig til lokale medier:

"We are not against the Chinese or any other citizens but what we are all seeking is to protect the integrity of our environment to secure a better future for unborn generations."