Global uddannelsesrapport hænger i tynd tråd

Laurits Holdt

UNESCOs Global Education Monitoring Report (GEMR) er ved at løbe tør for midler og hvis ikke der tilføres nye midler, vil den ikke kunne fortsætte efter 1. januar 2018, lyder det fra en række danske organisationer.

Rapporten er en redaktionelt uafhængig årlig rapport om uddannelse i et verdensmåls-perspektiv. Den udgives af FN-organisationen UNESCO.

Tirsdag sendte de 16 organisationer et fælles brev til tre ministre – udenrigsminister Aners Samuelsen (LA), udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) – undervisningsministeriet koordinerer det danske UNESCO-arbejde.

I brevet appellerer de til ministrene om, at finde penge til en ekstrabevilling til GEM Rapporten

Organisationernes brev

Kære Merete Riisager, Anders Samuelsen og Ulla Tørnæs 

Vi skriver for at udtrykke vores bekymring over, at UNESCOs Global Education Monitoring Report (GEMR) pr. 1. januar 2018 står uden finansiering til at fortsætte. Dette står klart i forbindelse med forberedelserne til UNESCOs Generalkonference i næste måned. Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at Danmark prioriterer at afsætte ekstrabudgettære ressourcer til at sikre den fortsatte drift af GEMR. 

GEMR er UNESCO’s flagskib indenfor dataindsamling og danner grundlag for meget af det arbejde, vores organisationer laver såvel herhjemme som internationalt. GEMR står også centralt i det Education 2030 – Framework for Action, som Danmark var med til at vedtage i UNESCO-regi i 2015. Hvis vi skal lykkes med at realisere Verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse for alle, er det essentielt, at såvel private som offentlige initiativer er baseret på evidens. GEMR er netop det værktøj, som gør, at vi alle sammen diskuterer evidens ud fra et samlet udgangspunkt, hvilket sikrer, at vi trækker i den samme retning til gavn for verdens samlede befolkning. 

Derudover er Danmark det eneste nordiske land, som de senere år ikke har bidraget med ekstrabudgettære midler til UNESCO. I UNESCO’s nuværende økonomiske situation beror størstedelen af programaktiviteterne på netop de midler. Samtidig vil en genoptagelse af ekstrabudgettære midler ligge fint i forlængelse af EU’s udmelding om fortsat at støtte UNESCO, som kom i kølvandet på USA og Israels beslutning om at melde sig ud af UNESCO. 

Den kommende generalkonference vil derfor være en oplagt mulighed for, at Danmark i Undervisningministerens plenarindlæg annoncerer en ekstrabudgettær donation til GEMR.

Med venlig hilsen 

Danske Studerendes Fællesråd 
Oxfam IBIS
Ghana Venskab
Danmarks Lærerforening 
Gymnasieskolernes Lærerforening 
International Aid Services 
FOA
Dansk Magisterforening
3F Ungdom
HK Ungdom
PROSA Studerende
Axis
Lærerstuderendes Landskreds
Operation Dagsværk
Pædagogstuderendes Landssammenslutning 
Red Barnet