I Tysklands nye regering sidder CSU på udviklingsministerposten

gerd_muller_wiki_freud
Forfatter billede

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, kunne onsdag – næsten et halvt år efter forbundsdagsvalget i september – genindtage posten som forbundskansler i spidsen for en koalition af konservative og socialdemokrater, om end den nye store koalition ikke som før kan regne med to tredjedeles flertal i Forbundsdagen, men kun godt halvdelen af pladserne. 

Men det er trods alt en regering, der står for Europas største udviklingsbistand.

Kommentatorer i det tyske u-landsmiljø bemærkede sig, at den nye sort-røde “GroKo” (GrossKoalition) forpligter sig til snarest muligt at nå de 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i u-landsbistand, men var samtidig skuffede over, at Socialdemokraterne valgte ikke at lægge billet ind på posten som minister for BMZ, bistandsministeriet, der fortsat ligger i Rhinbyen Bonn.

HVOR stor den tyske bistand er, hersker der modstridende meninger om, selv om det er almindelig anerkendt, at den dags dato kun overgås af USA. Se også analyse af, hvor meget Tyskland reelt yder i udviklingsbistand på Donortracker.

Skuffelsen over udviklingsministerens partifarve henter baggrund i Socialdemokraterners tilsyneladende manglende interesse i at besætte posten, idet de gik efter den mægtige udenrigsministerpost, og så den historiske baggrund.

Socialdemokraten Heidemarie Wieczorek-Zeul var nemlig udviklingsminister i Bonn i samfulde 11 år (1998-2009), oven i købet mens der sad en udenrigsminister af samme partifarve. Hun er nu 75 og helt ude af billedet – se også Globalnyts omtale af tyske besparelser på bistanden.

Ny udenrigsminister er den 51-årige saarlænder Heiko Maas, som samtidig er eneste socialdemokratiske genganger fra den gamle regering, hvor han var justitsminister

Det tyske globalnyt- epo.de – skriver, at lobbyorganisation ONE gratulerer den genindsatte Gerd Müller fra CSU “zur Wiederernennung zum Minister für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung und hofft auf eine Stärkung der multilateralen Instrumente der Entwicklungszusammenarbeit”. Foto af ham øverst i artiklen.

Se også vor omtale ved Gerd Müllers tiltræden i 2013 og om Tysklands Marshall-plan for Afrika.

Læs også om Tyskland som bistands-stormagt

Stephan Exo-Kreischer, Deutschland-Direktor von ONE, erklärte – so epo – es sei der Wunsch von ONE für die nächsten vier Jahre, “dass die multilateralen Instrumente der Entwicklungszusammenarbeit nun auch wieder stärker in den Fokus genommen werden”.

Læs resten af artiklen hos epo.de (på tysk)