Kina inviterer nye lande med til BRIKS-topmøde

ccby-senado-federal
Kinas præsident Xi Jinping (i midten) på besøg i Brasilien.
Foto: CC BY Senado Federal
Forfatter billede

For niende år i træk afholder Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika deres årlige BRICS Leadership Summit, og i år afholdes det i Xiamen, Kina. Samarbejdet mellem BRIKS-landene er blevet stærkere gennem årene, og i fællesskab har de skabt en $100 mia. udviklingsbank kaldet New Development Bank og en $100 mia. fond emergengy fond kaldet Contingent Reserve Arrangement (CRA).

Ved dette års topmøde, som starter søndag, skal lederne af BRIKS-landene diskutere, hvordan de kan forbedre det økonomiske samarbejde imellem dem yderligere. Dog er et vigtigt element ved topmødet også hvordan BRIKS-landene kan spille en rolle i international udvikling og arbejdet med verdensmålene. Målsætningen er, at BRIKS-landene i denne forbindelse skal føre sig frem som det gode eksempel, når det kommer til at implementere verdensmålene.

Dagsorden, målsætninger og updates fra BRICS Leadership Summit kan findes på denne hjemmeside

Udover udviklingsprojekter, så vil BRIKS-landenes snak om udviklingslande centrere sig omkring protektionisme indenfor handel, som BRIKS forsøger at bekæmpe.

Ved et BRIKS-møde tidligere på året udtalte den kinesiske Handelsminister Zhong Shan sig om kampen mod protektionisme og effekten på udviklingslande:  “Safeguarding the multilateral trade system and rising against protectionism serve the common interests of emerging and developing economies”.

Ved dette års BRICS Leadership Summit har værtslandet Kina taget en international tilgang og inviteret lande med fra forskellige dele af verden.

Værtslande for BRICS Leadership Summit har tidligere inviteret ledere fra ikke-medlemslande med til møderne. Sidste år inviterede Indien ledere fra Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand med til mødet for at styrke de økonomiske relationer med regionen. I denne forbindelse blev der underskrevet for milliarder af dollars værd af investeringer mellem BRIKS-lande og de inviterede ikke-medlemslande.

Dette forventes også at gøre sig gældende for Mexico, Thailand, Tajikstan og Guinea, som denne gang inviteret er med.
Kina er i øjeblikket den største handelspartner med Indien, Rusland, Sydafrika og Brasilien og forventer over de kommende 5 år at importere for omkring 8 trilliarder dollars og har inviteret de øvrige BRIKS-lande til at samarbejde yderligere økonomisk.