Kina og Taiwan: Forholdet er blevet varmere

Forfatter billede

I lørdags mødtes Kinas præsident, Xi Jinping, og Taiwans ditto, Ma Jing-jeou, i Singapore. Det er første gang de mødes siden 1949, hvor den kinesiske nationalistregering flygtede fra kommunisterne til Taiwan og adskilte øens politiske styring fra fastlandets.

Et symbolsk møde

Formålet med mødet var at udveksle synspunkter om emner af fælles interesse, og at sikre freden over strædet mellem Kina og Taiwan. Imidlertid var det mødet i sig selv, der blev det vigtigste resultat.

Der er stor symbolik og betydning i, at man nu bryder isen, og lederne mødes. Det har krævet store indrømmelse fra kinesisk side at modtage en leder fra Taiwan. Det er muligt, at kineserne stadig anser Ma Jing-Jeuo som lederen af den lokale regering, men samtidig legitimerer mødet Ma Jing-jeou som leder.

Der er et element af ligeværdighed, det har stor betyder for Taiwan”, siger Clemens Stubbe Østergaard, lektor emeritus og Kina-ekspert fra Aarhus Universitet.

Tættere økonomisk samarbejde

De sidste otte år har den kinesiske regering givet sine tidligere fjender i Taiwan økonomiske gaver som for eksempel direkte flyvninger og kommercielle tilbud. Handelen mellem de to lande er steget med 50 pct.. Turister, der en gang ikke fik lov til at rejse til øen, kommer i hobetal. Sidste år alene ankom der fire millioner fastlandsturister. Taiwans erhvervsliv, der de seneste år er blevet tættere integreret med det kinesiske, ønsker derfor øget samarbejde mellem landene.

Efter tabet af borgerkrigen til Mao Zedongs kommunister, flygtede de kinesiske nationalister til Taiwan, hvor de siden har forsøgt at fortælle omverden, at de udgør det rigtige Kina. Begge parter har hævdet, at de repræsenterer det rigtige Kina. Taiwan har dog kun 23 millioner indbyggere. Til sammenligning har Kina næsten 1,4 milliarder indbyggere, landet er verdens næststørste økonomi, det er i besiddelse af atomvåben og har en plads i FN’s Sikkerhedsråd.