Gå til hovedindhold

Mobile menu

Klimaet får truede havskildpadder til kun at udklække hunner

Klimaforandringer er årsag til, at der er en helt skæv kønsfordeling blandt truede havskildpadder ved Great Barrier Reef. Temperaturen på ægget bestemmer nemlig de små baby-skildpadders køn, viser ny undersøgelse af bl.a. WWF, 

WWF

Den kæmpestore bestand på over 200.000 grønne havskildpadder ved det nordlige Great Barrier Reef i Australien risikerer at kollapse, hvis der ikke rettes op på kønsfordelingen, skriver WWF i en pressemeddelelse tirsdag. 

Den grønne havskildpadde har i mange år stået på IUCN’s liste over truede dyrearter.

Bestemmes af æggenes temperatur

Højere temperaturer - som følge af menneskeskabte klimaforandringer - i det nordlige Queensland er årsag til den ulige kønsfordeling hos havskildpadderne.

Baby-skildpaddernes køn bestemmes nemlig af, hvilken temperatur æggene har, når de klækkes. Jo varmere sandet er på strandene, hvor skildpadderne har rede, desto flere hun-unger resulterer det i.

Det viser ny forskning, som WWF har deltaget i, og som er publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Current Biology.

99% hunner

På de overophedede redestrande ved Great Barrier Reef er over 99 procent af ungerne og 86 procent af de voksne skildpadder hunner, viser den nye forskning. På de koldere strande er kønsskævheden mindre. Her er andelen af hunner på mellem 65 og 69 procent. 

"Det er stærkt foruroligende nyt. Denne ikoniske art er i forvejen truet på alle fronter: Masseblegning af koralrevene, hvor skildpadderne finder føde, massiv ulovlig jagt og indsamling af æg, forurening, hotelbyggeri på ynglestrandene, og fiskeri, hvor skildpadderne drukner i fiskernes trawl", siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg og fortsætter:

"Her har vi endnu et trist eksempel på, hvorfor det er så vigtigt, at vi bremser klimaforandringerne. Men vi skal handle nu – ellers når den grønne havskildpadde at uddø. Med udgangspunkt i vores nye viden arbejder vi nu på lavpraktiske løsninger, som kan redde dyrene nu og her. En af mulighederne kan være at sætte skyggenet op på strandene, som kan sænke temperaturen i rederne", siger Bo Øksnebjerg. 

Forskningsprojektet indgår som en del af WWF’s projekt Rivers to Reef to Turtles. I projektet undersøger WWF bl.a. også, hvordan forurening indvirker på de grønne havskildpadders helbred. WWF har derudover lokale skildpadde-patruljer mange steder i verden, som passer på rederne. 

FAKTA:

  • Den grønne havskildpadde (Chelonia mydas) er verdens næststørste havskildpadde-art. Den bliver mellem 80 og 150 cm. lang og kan veje 200 kilo.
  • Cirka 100.000 grønne havskildpadder i den indo-australske region bliver hvert år slået ihjel primært på grund af deres kød.
  • Der findes syv arter af havskildpadder. Seks ud af syv arter er af IUCN klassificeret som enten kritisk truet eller truet.
  • Kun én ud af 1.000 havskildpadde-unger overlever indtil voksen-alderen.