Gå til hovedindhold

Mobile menu

Kraftigt jordskælv rammer det vestlige Iran

Knap 400 omkomne er indtil videre blevet fundet af redningsmandskaber og 6.600 er kvæstet. Myndighederne forventer at dødstallet forventes at stige.
Jordskælvet, der ramte søndag aften, har forårsaget store ødelæggelser.

Jordskælvet, der ramte søndag aften, har forårsaget store ødelæggelser.

Anonym indbygger

Et kraftigt jordskælv ramte søndag aften grænseområdet mellem Iran og Irak. Mindst 387 er omkommet og 6.600 er kvæstet i Iran, oplyser nyhedsmedier i landet. I Irak er der indtil videre rapporteret om syv omkomne, skriver BBC.

Ifølge landets indenrigsministerium er de fleste af dødsfaldene sket i Kermanshah-provinsen.

Jordskælvet kom samtidig med, at hundredtusindvis af iranske pilgrimme var på vej hjem fra pilgrimsfærden til Karbala i Irak.

Her har de deltaget i den shia-muslimske arba’een-ceremoni, der ligger fyrre dage efter Ashura-dagen. 

Sidste uge sagde de iranske officielle medier at mere end to millioner iraner har været i Karbala for at holde arba'een-ceremonien. 

Grænseovergangen ved Khosravi er en af de vigtigste ruter for de iranske pilgrimme fra Irak, og den ligger meget tæt på jordskælvets epicenter. 

Kunne mærkes langt væk

Ifølge U.S. Geological Survey var epicentret 32 kilometer sydvest for byen Halabja i det nordøstlige Irak i en dybde på 33,9 kilometer.

Teheran Universitets seismologiske center siger, at jordskælvet ramte kl 21.48 søndag aften lokal tid.

Irans officielle IRNA-nyhedsbureau citerer embedsmænd for, at de forventer at antallet af omkomne vil stige i takt med at nødhjælpsarbejde undersøger ruinerne. 

Skælvet blev også mærket i den iranske hovedstad Teheran og i den irakiske hovedstad, Bagdad. Indbyggere i det sydvestlige Tyrkiet, Israel og Kuwait sagde også, at de havde følt jordskælvet.  

Iranske medier rapporterer, at forsyningerne af vand og elektricitet er blevet afbrudt i nogle dele af Kermanshah-provinsen.

Irans undergrund er særdeles aktiv, da to af jordens tektoniske plader mødes her. Derfor rammes landet ofte af jordskælv. I 2003 ødelagde et jordskælv den historiske by Bam og dræbte 26.000 mennesker.