Kritik af hands-on-praktik på afrikanske hospitaler

Laurits Holdt

Danske unge har i flere tilfælde ageret sygeplejesker eller jordemødre i Uganda og Tanzania på trods af, at de ikke har noget sundhedsfaglig uddannelse. Det rapporterede Radio24Syv mandag.

De unge betaler for at rejse ud med firmaer, som tilbyder praktikophold af fire ugers varighed til en pris á 20.999 kroner. 

Radiostationen har talt med 62 unge, der har været afsted via firmaet Try Medics, der har sendt de unge til henholdsvis Uganda og Zanzibar i Tanzania. Flere af dem fortæller, at de er taget afsted for at finde ud af om læge- eller sygeplejestudiet er noget for dem og eventuelt opnå erfaring, som kan bruges til at søge ind på et studie via kvote 2.

Try Medics bedyrer, at de unge er med på hospitalerne som observatører. Men flere af de unge har oplevet alene i situationer, hvor der var brug for sundhedsfagligt personale. For eksempel har 12 af de unge fået lov at sy sår sammen og ti har taget blodprøver. Kun 13 af de 62 har udelukkende observeret.

En enkelt fortæller, at hun fik lov at hjælpe et barn til verden mens jordemoderen stod ved siden af hende.

Både fra Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og Jordemoderforeningen kommer der kritik.

“Det er helt igennem uhørt og efter vores opfattelse i Dansk Sygeplejeråd, så må vi gøre, hvad vi kan for at få stoppet sådan en forretning,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg, ifølge TV2 Lorry

“At deltage i arbejdet med sundhed og sygdom på så højt et niveau, synes jeg er en utrolig farlig situation at sætte et ungt menneske i, og måske allermest at sætte de patienter i, som har brug for den faglige hjælp,” siger Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen.

En af personerne bag virksomheden Try Medics, Sonny Rasmussen, afviser dog kritikken og siger bl.a.:

“Det er vigtigt at pointere, at de studerende ikke går til hånde, men er i en undervisningssituation, som også indkluderer teoretiske lektioner. Vi er som organisation meget opmærksom på de kulturelle forskelle og har været i løbende dialog med uddannelsessteder og sundhedsfaglige organisationer herhjemme,” skriver han ifølge TV2 Lorry i en mail. Her understreger han desuden, at virksomheden har ændret praksis i løbet af april 2017, så det ikke længere er muligt for studenterne at få praktiske opgaver.