Gå til hovedindhold

Mobile menu

Maduros overraskende jordskredssejr kan give nye protester i Venezuela

De officielle resultater efter søndagens regionale valg i Venezuela giver præsident Nicolas Maduros socialistparti sejren i 17 ud af Venezuelas 23 delstater. Men oppositionen afviser at anerkende resultatet.
"Nej til diktaturet", lyder det på skilte under en oppositions-demonstration tidligere på året.

"Nej til diktaturet", lyder det på skilte under en oppositions-demonstration tidligere på året.

Jamez42 (wikimedia/CC)

Meningsmålinger havde på forhånd peget i retning af, at oppositionskoalitionen MUD nemt kunne vinde i flertallet af de 23 delstater, hvor der søndag var regionale valg i Venezuela.

Men sådan gik det ikke, viser de officielle resultater, som landets valgkommision offentliggjorde mandag.

Socialistpartiet har vundet i 17 af de 23 delstater, siger valgkommissionen.

Det på trods af, at meningsmålinger viser, at Maduro med kun 23 procents opbakning er mere upopulær end nogensinde på grund af de omfattende økonomiske og politiske problemer i landet.

I det olierige Venezuela, der indtil for et årti eller to siden var et af regionens rigeste lande, står indbyggerne i kø ved supermarkederne, hvor fødevaremanglen er synlig. En trecifret inflation udhuler opsparingerne med rekordfart, de faldende oliepriser har forværret situationen, og de fleste iagttagere er enige om, at Maduros økoniske politik blot forværrer sotuationen.

Flere uregelmæssigheder

Oppositionen har erklæret, at den ikke vil anerkende de resultater, som formanden for den officielle valgkommission, Tibisay Lucena, har offentliggjort mandag.

”Vi anerkender ikke resultaterne fra Tibisay Lucena," siger oppositionsblokken kampagnechef, Gerardo Blyde.

Han tilføjer, at resultaterne ikke stemmer overens med de målinger og optællinger, MUD selv har foretaget.

Han beskylder også myndighederne for at have ændret valglokalernes placering for at forvirre vælgerne.

Et andet kritikpunkt lyder, at der på stemmesedlerne var opført mange navne på MUD-kandidater, der havde tabt første runde af valget og derfor ikke kunne gå videre. En masse stemmer blev spildt, fordi mange vælgere ikke vidste, at navnene på stemmesedlerne tilhørte kandidater, som allerede var ude af valget.

”For det første har de krænket borgernes rettigheder ved at flytte på valglokalerne og andre krænkende handlinger, og nu besudler de det venezuelanske valg,” siger Blyde.

USA: Valget var hverken frit eller fair

I en udtalelse fra det amerikanske udenrigsministerium mandag aften giver USA udtryk for, at valget hverken var frit eller retfærdigt.

”Så længe Maduro-regimet opfører sig som et autoritært diktatur, vil vi arbejde sammen med det internationale samfund og anvende USA's fulde økonomiske og diplomatiske magt til at støtte det venezuelanske folk, der søger at genoprette deres demokrati,” lyder det i meddelelsen fra Washington.

”Det venezuelanske folks stemme blev ikke hørt,” mener USA.

Regeringen under præsident Donald Trump har i forvejen indført en række sanktioner mod Venezuela. Nu er det sandsynligt, at flere vil følge.

En meningsmåling viste i øvrigt, at præsident Maduros i forvejen lave popularitet steg med seks procentpoint, efter USA indførte sanktioner mod ham, skriver britiske BBC.