Malaysia har kurs mod de riges klub

Privatforbruget i Malaysia er steget hastigt i det seneste kvartal
Foto: World Bank Photo Collection
Forfatter billede

Der er kun fem år til den malaysiske regerings ambition om, at rykke det sydøstasiatiske land op i den økonomiske verdenselite, skal være realiseret. De seneste nøgletal for landets økonomi giver regeringen grund til optimisme. I de første tre måneder steg bruttonationalproduktet med 5.6 procent i forhold til samme periode i fjor. 

Private investeringer steg med hele 11.7 procent, og det private forbrug steg med 8.8 procent. Samtidig blev den malaysiske statskasse også langt mere velpolstreret gennem en næsten fordobling af overskuddet på betalingsbalancen fra 1.6 milliarder til 2.8 milliarder US Dollars. 
Men palmerne vokser ikke ind i himmelen, for Malaysias eksport faldt i årets første kvartal med 0.6 procent. Et fald i produktionen af blandt andet palmeolie, og en faldende efterspørgsel efter malaysiske varer i udlandet har sat en dæmper på eksporten. 

Malaysia er verdens 25. største producent af råolie, og den faldende pris på olie på verdensplan har også påvirket Malaysias indtjening. Denne manglende indtjening er dog blevet kompenseret for i det private forbrug og private investeringer, der har nydt godt af lavere oliepriser, meddeler den malaysiske centralbank Bank Negara Malaysia ifølge Bloomberg News. 

Højere lønninger gør malaysiske varer dyrere

 Det hastigt voksende private forbrug skyldes især øgede lønninger, hvilket gør malaysiske varer dyrere. Den svagt faldende eksport hænger dermed til dels sammen med det øgede forbrug. Det stærkt øgede private forbrug sker på trods af indførslen af en seks procent moms, der har presset priserne op på varerne i supermarkeder, restauranter og andre forhandlere.  

Den Internationale Valutafond meddelte i marts, at flere økonomiske reformer og en målrettet forbedring af infrastrukturen og uddannelsessystemet er nødvendig, hvis landet skal nå sit mål om at blive et højindkomstland i 2020.