Gå til hovedindhold

Mobile menu

Mellemøst-udsending kender kulturen

Line Stange Ramsdal udsendes pr. 1. juli 2018 til Libanons hovedstad, Beirut, som Danmissions nye regionsrepræsentant for Mellemøsten og Nordafrika.

Line Stange Ramsdal

Line Stange Ramsdal


Danmission

Palæstina, Gaza, Egypten. Libanon, Syrien, Saudi Arabien og Oman. Listen fortsætter, og der er ikke mange steder i den arabiske del af verden, 31-årige Line Stange Ramsdal ikke har besøgt. I Saudi Arabien og i Libanon har hun tilmed været bosat. 

Derfor falder det hende også naturligt at skifte sin adresse og barndommens gader på Nørrebro i København ud med en hverdag i Beirut, hvor hun fra 1. juli overtager stillingen som regionsrepræsentant fra Maria Lindhardt, der efter knap et årti i Libanon flytter hjem til Danmark med sin libanesiske mand og to børn.

Line Stange Ramsdal har som fagkonsulent for Danmissions projekter i Mellemøsten siden juni 2015 arbejdet tæt sammen med organisationens mellemøstlige partnere. Hun har haft mange rejsedage, men kontor i hovedsædet i Hellerup.

Hun ser nu frem til at kunne rykke kontoret ned, hvor det hele foregår, for hermed at komme endnu tættere på de politiske udviklinger, kulturelle spørgsmål og samfundsmæssige anliggender i regionen:

”Det er vigtigt for mig at have hænderne så dybt nede i mulden som muligt, for på den måde også at kunne udvikle og styrke Danmissions arbejde i Mellemøsten, så det taler ind i den aktuelle situation i regionen”, siger hun.

Det folkekirkelige missionsselskab blev for nylig bevilliget 12 mio. kr. af EU til at fortsætte og udbygge sit dialog- og fredsstabiliserende arbejde i Syrien, Libanon og Irak.

Det er bl.a. udfoldelsen af disse EU-finansierede projekter på universiteter i Irak og blandt civilsamfundsaktører i hele regionen, der vil ligge på Line Ramsdals nye skrivebord i Hamra.      

Opvækst i kulturel mangfoldighed

På et sort-hvidt foto fra 1990, trykt i et fælles-tidsskrift udgivet af Folkekirkens Nødhjælp, Det økumeniske Fællesråd og Danmission (Dengang DMS), sidder en grydeklippet fire-årig pige ved klaveret. 

Sammen med forældrene, Kirsten Stange Ramsdal og Per Ramsdal, har hun besøg af en iransk flygtningefamilie i Aarhus, som Ramsdal-familien på det tidspunkt var kontaktfamilie for og stadig har kontakt med.

Mange vil sikkert kunne hævde at være vokset op i lignende multikulturelle sammenhænge, men det må alligevel være de færreste, der - ligesom Line Ramsdal - er blevet præsenteret for så bred en vifte af etniske forskelle og religiøse grupperinger i så ung en alder. 

Som seks-årig gik turen til Palæstina, Gaza og Egypten i forbindelse med hendes fars dav. arbejde på Silkeborg Højskole. Første besøg i Libanon med familien aflagde hun 10 år gammel. Således var hun som ung parat til at tage alene på en månedlang bustur igennem Syrien, hvorefter hun som 25-årig bosatte sig et halvt år i Saudi-Arabien, da en praktikstilling på den danske ambassade i hovedstaden Riyadh bød sig.

Herfra rejste hun en del rundt på Den arabiske Halvø, i de lande, som ambassaden i Riyadh også dækker: Qatar, Oman, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater.

I Oman besøgte hun bl.a. en gammel boghandler, som stadig eksisterer og i sin tid beskæftigede hendes far, da han som ung rejste ud som volontør med Det Danske Missionsselskab (i dag Danmission). Dengang administrerede Det Danske Missionsselskab boghandlere rundt om i den arabiske verden.

”Der er nok ingen tvivl om, at mine oplevelser som barn har haft betydning for mine valg senere i livet. Mellemøsten er en stor og meget mangfoldig region og ret tidligt i min opvækst oplevede jeg, at mennesker kan leve fredeligt sammen på tværs af kulturelle, etniske og religiøse tilhørsforhold", siger Line Stange Ramsdal, der er kandidat i mellemøststudier fra Syddansk Universitet. 

Hun fortsætter: "Oplevelsen af, at mennesker er i stand til at leve fredelig sammen i en region, som desværre også er præget af uenighed og konflikt, er også det, der motiverer mig i mit arbejde i dag”.

Ramsdals hidtidige stilling som fagkonsulent i Hellerup overtages af Maria Lindhardt. De to bytter med andre ord plads i Danmission.