Gå til hovedindhold

Mobile menu

Ny lovændring skal bane vej for at Ugandas præsident kan fortsætte på posten

Den 73-årige Yoweri Museveni har været præsident for Uganda siden 1986. I 2005 blev grundloven ændret, så han kunne fortsætte i embedet efter to valgperioder og nu lægges der op til at skrotte aldersgrænse for præsidentkandidater - en regel, der betyder at han ikke kan stille op til valg i 2021.
Ugandas præsident Yoweri Museveni.

Ugandas præsident Yoweri Museveni.

DFID/Flickr

En kandidat til præsidentembedet i Uganda må ikke være over 75 år. Det foreskriver landets grundlov. Det betyder, at den nuværende præsident Yoweri Museveni ikke kan stille op til det næste valg, som skal afholdes i 2021. Han fylder 73 år 15. september i år.

Men en gruppe politikere fra hans parti National Resistance Movement (NRM) har foreslået, at fjerne paragrafen fra grundloven.

Det møder dog modstand i parlamentet, hvor en flere betegner forslaget som et forsøg på at voldtage grundloven.

Det er både uafhængige parlamentsmedlemmer og medlemmer fra Musevenis eget parti, der har ytret deres modstand mod forslaget.

Yoweri Museveni har ledet Uganda siden 1986, hvor han i spidsen for en oprørshær tog magten efter fem års guerillakrig.

I de første ti år styrede han landet uden at der blev afholdt valg. Men siden 1996 er han blevet valgt gentagne gange.

Ved valget i februar 2016 blev han valgt for femte gang. 

Oprindeligt foreskrev landets grundlov, at en præsident kun kunne sidde i to valgperioder. Men den regel blev strøget i 2005, så Museveni kunne stille op til valg igen i februar 2006, hvor han blev valgt for tredje gang.