Ny rapport: Uganda klar til nærmest total grøn omstilling

Forfatter billede

Rapporten er den første af sin art lavet for et afrikansk land syd for Sahara. Den fremlægger en slagplan for grøn omstilling, der vil betyde, at Uganda i 2050 kan få mere end 90 procent af sin energi fra vedvarende energikilder, skriver WWF Danmark i en pressemeddelelse mandag.

Det kan gøres samtidig med, at Ugandas skove bevares. De ryddes ellers i stor stil for at skaffe brænde og trækul til madlavning m.v. og vil forsvinde helt, hvis der ikke laves en plan for, hvordan energi produceres og forbruges både vedvarende og bæredygtigt, dvs i pagt med naturens ressourcer.
 
Raporten kommer ud netop som klimakonferencen COP21 i Paris går ind i sin anden uge, hvor mandagens tema er vedvarende energi.

“I sidste uge fremlagde de afrikanske regeringsledere en plan for et gigantisk energiinitiativ, der kan omstille hele kontinentet. Denne rapport viser, at Uganda kan spille en stor rolle i at drive initiativet frem”, siger Samantha Smith, leder af WWF’s globale klima- og energiprogram, og lægger til:

“Den understreger også den positive rolle som vedvarende energi kan spille i at bekæmpe fattigdom og øge energisikkerheden”.

Når man ikke har strøm i huset

Stephan Singer, direktør for WWF’s globale energipolitik, supplerer:

“Et skifte til vedvarende energi handler ikke kun om at stoppe klimaforandringerne. Som rapporten viser, handler det også om at forbedre befolkningers sundhed, skabe job og øge fattiges adgang til energi”.

“Det står helt klart, at lande som Uganda er klar til at føre an i Afrikas grønne omstilling og vil slutte sig til de stadigt flere lande, der vælger vedvarende energi som primær energikilde”, gør Singer gældende.

“Mere end 90 procent af Ugandas befolkning er stadig afhængig af træ og trækul for at lave mad”, fortæller David Duli, der leder WWF’s kontor i Uganda.

“Samtidig er rigtig mange ikke på el-nettet både sammenlignet med andre afrikanske lande og det globale gennemsnit. Behovet for energi er voksende globalt og det gælder også i lande som Uganda”.

Mange partnere er med

WWF Danmark arbejder i Uganda med at efterprøve løsninger for vedvarende energi i egne, som endnu ikke er på el-nettet. Det sker i samarbejde med private virksomheder, Danida og netværket Assess2Innovation.

“Det spændende ved at arbejde med vedvarende energi i et land som Uganda er, at energi-infrastrukturen endnu ikke er særligt veludviklet”, anfører Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling.

“Det betyder, at landet skal foretage nogle store investeringer for at skabe den udvikling, der er så hårdt brug for. Ved at indtænke vedvarende løsninger allerede nu kan man skabe udvikling med de rigtige ressourcer fra starten af”, slutter hun.

Man kan hente (downloade) rapporten i sin helhed på

http://awsassets.wwfdk.panda.org/downloads/energy_report_for_uganda_2015.pdf