Oxfam IBIS’ generalsekretær stopper med omgående virkning

mie-roesdahl-oxfam-ibis-foto-kristian-lytken-laursen680x453
Mie Roesdahl
Foto: Kristian Lytken Laursen/OxfamIBIS
Laurits Holdt

Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS har skilt sig af med sin generalsekretær Mie Roesdahl. Det er øjensynligt gået hurtigt, for det er sket, før der er ansat en ny.

Der er dog ikke tale om en fyring men om en gensidig aftale, understreger organisationens formand Christian Damholt.

“Bestyrelsen ønsker en anden profil,” hedder det diplomatisk i en pressemeddelelse fra organisationen, hvor der i øvrigt står, at “Mie Roesdahl og bestyrelsen i Oxfam IBIS er blevet enige om, at matchet med Mie Roesdahl i spidsen for Oxfam IBIS ikke er ideelt”. 

Ny ledelsesprofil

Overfor Globalnyt ønsker Christian Damholt ikke at uddybe aftrædelsen og henviser til den kortfattede pressemeddelelse. Han fortæller dog, at ønsket om en ny profil ikke blot handler om profilen udadtil men at der også er ønske om en ny ledelsesprofil.

Siden Mie Rosdahl blev ansat, er to fremtrædende personer fra organisationen stoppet. Annelie Abildgaard blev fyret som kommunikationschef i december 2017 og i april 2018 flyttede vice-generalsekretær Lars Koch til Mellemfolkeligt Samvirke. Læs mere her

Christian Damholt afviser dog, at der er sammenhæng mellem de tos afgang og Mie Roesdahls afgang.

Organisationen med domicil et stenkast fra Københavns rådhusplads ledes indtil videre af de tre afdelingsledere i fællesskab og stillingen som generalsekretær bliver slået op snarest muligt, oplyser formanden.

Ansat i halvandet år

Mie Roesdahl har været generalsekretær for organisationen i halvandet år. Hun afløste den vellidte Vagn Berthelsen, der gik på pension efter at have bestridt jobbet som skipper i samfulde 21 år for “venstrefløjens flagskib i u-landsvirket”.

Se Globalnyts portræt af Mie Roesdal fra februar 2017 i forbindelse med hendes tiltræden som generalsekretær.

Organisationen holder sin årlige generalforsamling 6. oktober og her vil dens nye strategi blive fremlagt, fortæller Christian Damholt. 

Strategien går ud på, at “ulighed” skal være den overordnede ramme, som organisationens arbejdsområder skal passes ind i. Det bliver blandt den kommende generalsekretærs opgaver.