Partierne om udvikling og klima: Dansk Folkeparti

Thomas Jazrawi

92-Gruppen har interviewet de politiske partier på til forlketingsvalget. Vi bringer interviewene på Globalnyt. Her taler Dansk Folkeparti. 

Af Mikkel Dencker, MF, energi- og klimaordfører & Pia Adelsteen, MF, miljøordfører 

I hvor høj grad skal Danmark være globalt foregangsland på klimaområdet – herunder: Skal Danmark have egne klimamål for 2020 og perioden mellem 2020 til 2050 og hvad skal de i så fald bestå af?

Nej, Danmark skal ikke være et foregangsland på klimaområdet. I Dansk Folkeparti mener vi, at Danmark allerede er gået meget hurtigt og langt ud ad den såkaldt grønne vej. Det har kostet enorme summer, men ser man på den globale CO2-udledning, er Danmarks nedbringelse forsvindende lille.

 Skal vi fortsat efterforske olie i Nordsøen og lede efter skifergas i undergrunden i Danmark – selvom videnskaben fortæller os, at min. 2/3 af de allerede kendte fossile brændsler skal blive i jorden, hvis vi skal nå 2-gradersmålet? 

Ja, vi skal fortsætte med at udvinde olie og gas fra undergrunden. Den danske produktion af olie og gas har bidraget med enorme summer til statskassen og har finansieret velfærd, til gavn for alle danskere. Vi skal blive ved med at nyttiggøre vores naturressourcer, til gavn for fremtidige generationer, som også skal leve i et velfærdssamfund, med mindst samme høje niveau, som vi kender. Skal der være råd til det, kan vi ikke lade værdierne ligge under jorden.

Hvor stor skal Danmarks udviklingsbistand være, hvad skal den fokusere på og skal den danske klimabistand være ny og additionel – i den forstand, at midlerne ikke tages fra eksisterende udviklingsbistandsbudgetter?

Danmarks ulandsbistand skal ligge som FN anbefaler: 0,7 % af BNI. Bistanden skal gives, så den bidrager til udvikling af infrastruktur, økonomisk og social udvikling og skaber størst mulig nytte i modtagerlandene. Hvis det besluttes, at der skal ydes dansk klimabistand, skal pengene tages fra 0,7 %-rammen for udviklingsbistand.

Skal Danmark være foregangsland i forbindelse med implementeringen af de nye globale bæredygtighedsmål, der vedtages i FN til september – og herunder have en national handlingsplan for dette, og for omstillingen i Danmark?

 Danmark skal ikke nødvendigvis være foregangsland, men vi skal tage vores del af ansvaret. Og det gør vi allerede bl.a ved at have en høj udviklingsbistand (DF vil have en udviklingsbistand på 0,7 % af BNI, sådan som FN anbefaler).

 Skal vi have en ny national bæredygtighedsstrategi, der bl.a. giver en ambitiøs plan for, hvordan vi skal bringe vores ressourceforbrug i Danmark ned på et niveau, så det svarer til klodens bæreevne?

 Vi skal have en miljø- og energipolitik, som er kendetegnet ved grøn realisme. Det vil sige, at den grønne omstilling ikke må gå hurtigere, end vi kan følge med. Der er ikke meget ide i at pålægge danske virksomheder så strikse krav, at de ikke kan konkurrere blot for at se produktionen rykke til lande, hvor man ikke bekymrer sig så meget om miljøet, som vi gør i Danmark. Det får kloden det ikke bedre af. Så DF mener, at det er vigtigt med en realistisk og afbalanceret indgangsvinkel til disse spørgsmål.

Kilde: 92-Grupoens nyhedsbrev juni 2015