Plastik i det danske havvand

Forfatter billede

 

Prøverne blev taget med et særligt overflade trawl fra skibet Guldborgsund og derpå analyseret af et forskerhold på Roskilde Universitet.

 

De i alt 12 prøver påviste op til 7.000 plastikpartikler pr. km2, men da filteret kun opfanger partikler over 0,335 millimeter, er partikler fra f.eks. tøj ikke medregnet. 
 
”Vi har nu fået påvist, at der også er plastik i det danske havmiljø. Dog ikke så slemt som vi har set i Middelhavet, hvor tilsvarende prøver indeholdt henved ti gange så mange plastikpartikler”, siger forsker i miljørisiko på Roskilde Universitet (RUC), Kristian Syberg.
 
“Men det er også et hav med ekstrem lille vandudskiftning modsat de danske farvande. Konklusionen er, at selv om vi har affaldshåndtering og rensningsanlæg, medvirker Danmark alligevel til den globale plastikforurening af havvandet,” lægger Syberg til.

 

”Resultatet viser tydeligt, at det er mere vigtigt end nogensinde, at Danmark får lavet en plastikpolitik, som f.eks. forbyder plastik i plejeprodukter, sikrer genbrug og genanvendelse af plastik og overvåger og mindsker udledning af plastik fra rensningsanlæg”, anfører miljøbiolog, Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change, der står bag Ekspedition Plastik i Danmark.  

 

 
Han finder det positivt, at miljøminister Esben Lunde Larsen (V) har vist interesse for at nedbringe plastikforureningen bl.a. ved sammen med kronprins Frederik at deltage i en etape af ekspeditionen, hvor ministeren opfordrede Plastic Change til at byde ind med en kampagne.
 
Se også http://www.plasticchange.org/dk/kronprins-minister-paa-plastik-fangst
 
Mere om den kun to år gamle NGO på 
https://globalnyt.dk/content/fra-noedhjaelp-til-kamp-mod-havenes-plastik