Projekt skal klimasikre det indiske landbrug

Forfatter billede

Selvom de indiske landmænd tilpasser sig til klimaændringerne ved at forbedre vand- og jordforholdene, og plante tørkeresistente afgrøder i forskellige dele af Indien, har disse ofte småskala indsatser langt fra nået de millioner af landbrug, der har brug for at sikre klimatilpasningen.

Så kan tilpasningsforanstaltninger, der er spredt over et stort område hjælpe millioner af mennesker med at tilpasse sig klimaændringer, især i regnafhængige regioner, hvor mindre end 40 procent af landbrugsjorden er kunstvandet?

Talrige små klimatilpasningsprojekter er undervejs i alle Indiens regnafhængige regioner. Et eksempel er Andhra Pradesh Drought Adaptation Initiative (APDAI),indledt af delstatsregeringen Andhra Pradesh (the Society for Elimination of Rural Poverty, and Watershed Support Services and Activities Network. Projektet fokuserer på Anantapur og Mahbubnagar, to af de tørreste af de otte tørke-tilbøjelige distrikter i Andhra Pradesh, hvor omkring 35 millioner mennesker lever.

At vælge disse to distrikter gjorde det muligt for projekterne at fokusere på fattige landsbyer og høje niveauer af klimausikkerhed og tørke. I alt blev 42 landsbyer valgt til de pilot initiativer, og pilotlandsbyerne havde et gennemsnit på 95 husstande.

Ligesom mange tilpasningsprojekter, udviser APDAI potentiale til at kunne udvide for at imødekomme klimatilpasningsudfordring. Projektet blev indledt 19 aktiviteter, herunder afgrøde, jord, husdyr og skadedyrsbekæmpelse samt bevarelse vand for at hjælpe landmændene til at kunne håndtere tørke og klimausikkerhed. Udover aktiviteter med direkte tilknytning til landbruget, indkaldte dette projekt også allerede eksisterende selvhjælpsgrupper til at arbejde med landmænd for at styre, gennemføre og evaluere aktiviteterne. De selvhjælpsgrupper blev sat op i landsbyer for at sikre en fællesskabs deltagelse og ejerskab til alle faser i projektet.

At få lokalsamfundet til at engagere sig og tro på disse aktiviteter, hjælpe til med at gennemføre dem og rapportere om resultater er afgørende for at bringe denne form for klimatilpasningsprojekt til at virke. Ved at indgå tæt dialog med lokalsamfundene sikres, at deres opfattelse af succes er en integreret del af klimatilpasningsforanstaltningerne.

Projektet arbejder også for at fremme og koordinere udvekslingen af viden om klimatilpasningsforanstaltningerne på tværs af organisationer og geografiske områder. Dette hjælper således til at overføre og udvide klimatilpasningsforanstaltninger fra den ene landsby til den anden, hvilket er en vigtig faktor.

Den største udfordring med projektet har dog været at omfattende overvåge og evaluere tilpasningsfremskridtene for løbende at vise, hvordan projektet gavner landmændene da projektet gennemføres på tværs af staten.

Klimatilpasningsprojekter såsom APDAI viser, at det er nødvendigt til at udvikle projekterne til en  større skala. For at for alvor at være succesfulde er klimatilpasningsaktiviteterne nødt til at bevæge sig fra små aktiviteter, til løsninger der gavner flere mennesker og fører til politisk reformer.

Læs mere om projektet her.