Sex & Samfund: Vi skal huske pigers sundhed i humanitære kriser

Laurits Holdt

“Vi ved, at mange kvinder og piger lider under en livstruende mangel på adgang til de nødvendige sundhedsydelser, både i forbindelse med graviditet og fødsel, når krigen eller den humanitære katastrofe raser. Tallene for mødredødelighed taler for sig selv: 61 procent af de 300.000 kvinder, der dør hvert år i forbindelse med graviditet og fødsel, befinder sig i områder med humanitære kriser.” 

Sådan lyder det fra Sex & Samfunds vicegeneralsekretær Tania Dethlefsen, om hvorfor Sex & Samfund og Udenrigsministeriet torsdag d. 13. september 2018 inviterer danske humanitære og udviklingsorganisationer til et seminar om, hvordan Danmark bedst kan arbejde for at imødekomme behovet for seksuelle og reproduktive sundhedsydelser i humanitære kriser, og hvordan krænkelser undgås herunder seksuelle krænkelser. 

Humanitære kriser øger risiko for voldtægt og trafficking

“Vi ved at risikoen for voldtægt, trafficking, seksuel vold og børneægteskaber stiger massivt under humanitære kriser. Og vi ved, at unge ikke alene går glip af skolen under humanitære kriser, de går også glip af seksualundervisning og øvrig rådgivning, som er livsnødvendig for pigernes viden om og evne til at beskytte sig selv,” siger Tania Dethlefsen og fortsætter:

“Med den danske prioritering af hele paletten af seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, og med de uopfyldte behov for mange af de nuværende 68 millioner mennesker, der er fordrevet fra deres hjem, er det vigtigt, at de danske aktører er klar over den samlede dagsorden, og ved hvordan den kan tænkes sammen som en helhed, for at nå de mest bæredygtige resultater af deres indsats. Det skal seminaret bidrage til.”

Svære emner

På seminaret vil internationale eksperter på området gøre de danske deltagere klogere på behovene for at integrere seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder – inklusiv svære emner som seksualundervisning, abort, LGBT-personer og seksuel vold – ind i humanitære programmer, og ikke mindst hvordan det kan gøres. 

Fra de danske organisationer deltager primært fagmedarbejdere, som allerede har erfaringer med håndteringen af humanitære kriser, og som ofte arbejder med områder inden for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i den sammenhæng, fx ligestilling, børneægteskaber eller mødresundhed. 

Seminaret afholdes i Eigtveds Pakhus torsdag d. 13. september kl. 9.00-16.30.