Gå til hovedindhold

Mobile menu

Skal forske i potentiel bombe mod folkesundheden

Sygehus Sønderjylland og Institut for Regional Sundhedsforskning under Syddansk Universitet kan 1. oktober 2018 byde velkommen til Christian Backer Mogensen som ny professor i akutmedicin.


Han skal benytte en stor del af sin tid på at forske i resistente bakterier, som er en potentiel bombe under sundhedsvæsnet både herhjemme og rundt om i verden.

I adskillige år har læger givet mere og mere antibiotika til patienterne. Selv om medicinen har mange fordele, kan det betyde, at bakterier udvikler resistens - bliver modstandsdygtige - og derved gør det sværere, nogle gange umuligt, at behandle selv enkle infektioner. Se mere på https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/uhelbredelige-bakterier-spreder-...

I dag er det sjædent, at danske patienter dør af lungebetændelse, men hvis betændelsen skyldes en resistent bakterie, som lægerne ikke kan behandle (slå ned), vil måske op imod 25 procent af patienter med lungebetændelse dø.

Endnu værre står det til i talrige udviklingslande, hvor overdreven brug af antibiotika har medført nye farlige resistente bakteriestammer.

Truslen fra de resistente bakterier er under alle omstændigheder ikke længere væk end et par timer med charterfly, for op imod halvdelen af de sygdomsfremkaldende bakterier i lande som Grækenland og Italien er modstandsdygtige overfor almindelig antibiotika.

Verdenssundhedsorganisationen WHO peger ligeledes på, at resistente bakterier vil være årsag til flere dødsfald end kræft i 2050.

Christian Backer Mogensen er fra Løgumkloster i Sønderkylland, men bor i dag med sin hustru i Kolding, tæt på børn og seks børnebørn.

Han er aktiv i sin lokale kirke, læser lidt teologi og er næstformand for menighedsfakultetet i Aarhus, der uddanner teologer.