Gå til hovedindhold

Mobile menu

Sydafrika bliver i den internationale straffedomstol

Tirsdag meddelte den sydafrikanske regering, at landet alligevel ikke forlader den internationale straffedomstol. Meddelelsen kommer efter landets højesteret i februar afgjorde, at regeringen ikke kan træffe en sådan beslutning uden om parlamentet.

Meddelelsen, der formelt kommer fra FN’s generalsekretær til, fremgår af et FN-websted, hvor alle verdensorganisationens traktater er samlet.

Den sydafrikanske regering sendte sin udmelding af domstolen - International Criminal Court (ICC) - der retsforfølger mistænkte for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, i oktober 2016 og udmeldingen skulle træde i kraft i oktober 2017.

Udmeldingen kom efter en speget sag om udlevering af Sudans præsident Omar al-Bashir, der er efterlyst af domstolen for krigsforbrydelser i Darfur-provinsen i det vestlige Sudan.

Han deltog i et møde i den Afrikanske Union, der blev afholdt i Sydafrika. Her udstedte en lokal domstol en arrestordre mod ham og han undslap kun fordi den sydafrikanske regering fik sluset ham ud af landet via en militær luftbase, hvor det civile politi ikke kunne komme til at anholde ham.