Gå til hovedindhold

Mobile menu

Tænketank: OAS afgørende for at undgå sammenbrud i Venezuela

Demonstrationerne fortsætter i Venezuela, der bevæger sig endnu tættere på et regulært sammenbrud. En forhandlet aftale er det bedste håb for at undgå endnu større blodsudgydelser, skriver tænketanken International Crisis Group.

Kristoffer Toft (arkiv)

Venezuela er et land i kaos efter mere end to måneder med næsten daglige massedemonstrationer, der er organiseret over hele landet af oppositionsalliancen Democratic Unity (MUD).

Næsten 70 mennesker er blevet dræbt i løbet af disse demonstrationer. Menneskerettighedsgrupper tilskriver mindst en tredjedel af disse dødsfald til overdreven magtanvendelse fra politiets side og de uropatruljer, Nationalgarden sender ind. Ind imellem har ordensmagten været ledsaget af bevæbnede grupper på motorcykler (såkaldte colectivos).

Tusindvis er blevet arresteret - nogle under voldelige ransagninger i boligområder udført uden dommerkendelser - og hundreder er blevet stillet for militære domstole, hvilket er i strid med forfatningen.

Systematisk plyndring i flere byer øger den elendighed, venezuelanerne i forvejen oplever. Landet lider under kronisk mangel på mad, medicin og andre basale varer.

Bevæbnede bøller, der enten er tilknyttet eller tolereret af regeringen, agerer i realiteten som myndigheder på mange områder.

OAS skal på banen

Venezuelas nedadgående spiral med kurs mod voldelig anarki truer ikke kun dets 31 millioner indbyggere, men også den bredere region. Lederne i de øvrige latinamerikanske lande er ikke enige om, hvordan de kan hjælpe deres nabo med at genoprette demokratiet, retsstaten og stabiliteten.

En forhandlet aftale er det bedste håb for at undgå endnu større blodsudgydelser, men ikke ved at vende tilbage til den fjendtlige, tidskrævende "dialog" fra 2016, skriver tænketanken International Crisis Group i en ny briefing.

Forhandlingerne bør holdes stringent på sporet med en aftalt tidsplan og dagsorden og formidles af eksterne aktører, der er i stand til fungere som garanter for en endelig aftale. Et aktivt engagement fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) vil være afgørende, skriver International Crisis Group.

Læs hele briefingen her