Ugens tre dybstegte lækkerier

Søde, sprøde, peruvianske picarones
Foto: i nao, http://www.juillet.org/ph
Forfatter billede

Badusha/balushahi

Den søde, friturestegte kage stammer traditionelt fra det indiske køkken, men spises i både Indien, Pakistan, Nepal og Bangladesh. Der findes to varianter, badusha, som primært er udbredt i den sydlige del af Indien, og balushahi, som stammer fra byen Harnaut i Bihar-provinsen. Kagen, som på visse punkter minder om doughnuts, skulle eftersigende have rødder tilbage til 1500-tallet, da Mughal-empiriet dækkede det meste af Indien og Afghanistan. Derfor har kagen ikke kun indiske, men også persiske træk.

For at tilberede lækkerierne kræves en del smør eller olie, mel og sukker. Først laver man en fast dej, der formes til små kunstværker i sig selv, der dernæst dybsteges i smør eller olie, hvorefter de dyppes i sukkersirup. Processen er tidskrævende, men de små sprøde, søde kager er hele indsatsen værd. Hvis du har lyst til at forsøge dig, kan du følge opskriften på badushas i nedenstående video:

Tulumba

I størstedelen af landene i det gamle ottomanske rige spiser man tulumba, som er en dybstegt sød kage, der overhældes med sirup, mens den stadig er varm og derefter afkøles. I både udseende og smag minder den om de spanskrør, vi spiser i Tivoli ved juletid. Men i modsætning til spanskrørene skal tulumba spises kold. Tulumba er udbredt i Grækenland, Tyrkiet, Armenien og over hele Balkan. Derudover har den nære slægtninge i den iranske bamiyeh, den egyptiske balah ash-sham og den irakiske datli. I muslimske lande spises kagen typisk under ramadanen.

Den uhævede dej presses igennem en sprøjtepose for at opnå de karakteriske rillede kager. Derfor overrasker det ikke, at tulumba på græsk betyder pumpe. Har du lyst til at kaste dig ud i projekt tulumba, følger her en trin-for-trin-video til at tilberede den søde snack:

Picarones

Den sidste dybstegte kage, vi skal igennem, adskiller sig fra de forrige ved ikke kun at være lavet på hvedemel, men derimod primært på kartofler og squash. Den stammer fra Peru under kolonitiden, hvor spanierne bragte de dybstegte boller buñuelo til landet. Da buñuelos var dyre at lave, begyndte de lokale at erstatte det dyre mel med billigere ingredienser som squash og kartofler. Således blev picarones født, og de blev hurtigt populære. Traditionelt serveres picarones som snack under tilberedningen af et større festmåltid, eksempelvis anticuchos, som er Andesbjergenes svar på shish kebab.

Picarones laves af de i Peru allestedsnærværende kartofler. Der dyrkes over 3800 forskellige arter i det bjergrige land, og til de søde kager anvender man en sød kartoffel, der kaldes camote. Kartoffel moses med squash, og puréen blandes med mel, sukker, gær og anis, før den formes til doughnuts-lignende ringe og dybsteges. Som både badusha og tulumba dyppes den efterfølgende i sukkersirup. Også her kan du følge videoguiden for at tilberede den eksotiske snack: