Ugens tre globale drinks

Whisky brygget på kokosblomstsaft er en af de eksotiske drikke du kan smage, hvis du tager på en tour-de-local-cocktails verden rundt.
Foto: Laminfo - Wikimedia Commons
Forfatter billede

Globalnyt præsenterer: Ugens tre

“Globalnyt præsenterer: Ugens tre” er en tilbagevendende artikelserie.

Her giver vi vores læsere mulighed for at stifte bekendtskab med (måske) ukendte kunstnere, ferieperler, egnsretter, kulturpersonligheder, musikgenrer, sportsgrene, forfatterskaber, film mm.

Det bliver med skiftende fokus, når vi afslutter arbejdsugen med en ny omgang ”Globalnyt præsenterer: Ugens tre”.

Læs flere Ugens tre

Dans dig ind i rusen med honningvin fra Etiopien 

Hvis du er typen, der gerne vil snydes lige så stille ind i en god brandert, kan du kaste dig ud i den traditionelle etiopiske honningvin Tej, der er så sød, at du knap mærker det høje alkoholindhold, før du står og danser skulder-ryste-dans med de andre på den lokale ”Tej betoch” (tej bar). 

Tej er typisk hjemmebrygget som en del af enhver husholdning med respekt for sig selv, men man kan også få det fra barer og i industriel produktion. Udover honning, som er den primære ingrediens, består vinen af en form for tornplante, der erstatter humlen i gængs ølproduktion.

Traditionelt set bliver Tej drukket af et højt, vaselignende glas, der mest af alt ligner en bowlingkegle. Drikken serveres ofte med råt kød (kitfo), der betragtes som en delikat spise i Etiopien. Drikken spillede tidligere en fremtrædende rolle i Etiopiens kongelige familie og er stadig en udbredt forfriskning til bryllupper og andre ceremonier.

Hvis du ikke lige planlægger en tur til Etiopien inden for den næste tid, kan du også forsøge dig med en hjemmelavet udgave eller lægge vejen forbi den etiopiske restaurant Ma’ed i København. Afholdsmænd og børn kan eventuelt prøve Berz, som er en sødere og mindre alkoholisk udgave.

Drop kokosjuicen og snup en arrack i Sri Lanka 

Eftersigende er arrack en af verdens ældste former for spiritus – ældre end skotsk og irsk whisky. Den serveres flere steder i Sydøstasien, men hvis du virkelig vil bade dig i denne specielle kokospalme-baserede whisky, skal du tage til Sri Lanka, som traditionelt set har været den største producent af arrack.

Arrack er destilleret saft fra kokospalmens blomster og smager af en mellemting mellem whisky og rom. Det er meget vigtigt, at blomsterne plukkes om morgenen, før de er sprunget ud, og at det sker ved håndkraft, oppe i palmetoppene, hvor erfarne ”toddy tappers” arbejder sig fra palme til palme ved brug af udspændte reb.

Alkoholindholdet ligger typisk på mellem 30 og 50 procent, og en god arrack skal lagre helt op til 15 år. Hvis kvaliteten er høj (og prisen dyr), sælges den i ren form, men du kan også købe billigere og opblandede udgaver med andre former for neutral alkohol.

Arrack kan dog også laves på fermenteret saft fra sukkerrør, ris eller frugt, afhængigt af hvor i Sydøstasien, du befinder dig. I Sri Lanka mikser man ofte med ingefærøl for at lette smagen en smule, men den serveres også tit med cola, danskvand eller limejuice. 

Kom i syvende himmel med canelazo i Andes-bjergene

Hvis du gerne vil kombinere din rus med lidt højder, kan du tage en tur til Andesbjergene og kaste dig ud i en omgang canelazo. En særlig sydamerikansk rom-lignende drik, der er hjemmehørende i Equador, Colombia og Peru.

Drikken består typisk af sukkerrørsalkohol, sukker og kanelvand, og den laves traditionelt med hjemmebrygget alkohol. Du kan også få den i en alkoholfri udgave, hvis det bliver en lidt for stor udfordring sammen med bjergbestigningen.

Du kan købe Canelazo af de fleste gadesælgere – særligt i forbindelse med særlige højtider. Men hvis du inviteres til lidt sydamerikansk festivitas, er der også en god chance for at få en god gang kanelrom.  Da natten ofte bliver lidt kold i den tynde bjergluft, serveres den typisk varm. 

Hvis det skal være særligt krydret, så prøv en udgave med nelliker. Ellers er det også muligt at få drikken serveret sammen med forskellige frugtjuicer, hvis du vil have en mere frisk udgave.