Gå til hovedindhold

Mobile menu

Globalnyt præsenterer:
Ugens tre globale underholdningsshows på TV

TV-underholdning i den bedste sendetid er ikke kun populært i Danmark. Bliv overrasket over tre kendte shows, der ikke kun vises her til lands, men også løber over skærmene i Sydafrika i denne uges udgave af Globalnyt præsenterer: Ugens tre.
Vinderen af 'Den store bagedyst' i Sydafrika anno 2016.

Vinderen af 'Den store bagedyst' i Sydafrika anno 2016.

Screendump fra Youtube.

Den store bagedyst

Kan man lave et program, hvor amatørbagere dyster om at bage den flotteste kage? Svaret er ja, det kan man åbenbart.

I den danske version af kagekonkurrencen har man kunnet iagttage souffleer klaske sammen, lagkagebunde blive brændt sorte i ovnen og – ikke mindst – bageri på et plan, hvor de klassiske cookies med chokolade fra bagebogen derhjemme bare ikke helt kan følge med.

’Den Store Bagedyst’ bliver vist i 23 lande, og anden sæson af ’The Great Bake Off’ blev vist i Sydafrika i december. Vinderen blev Cait McWilliams på 19 år fra Cape Town. Hun bestyrer allerede en restaurant i hjembyen, og nu drømmer hun om en karriere som konditor.

Hendes favoritkage er alt med chokolade og saltet karamel, har hun sagt til BBC. Hun vil allerhelst bage en kage til kendiskonditoren Darren Purchese – og hendes bedste råd til alle andre kommende deltagere i bagedysten er: Hold humøret højt, og bare vær rolig.

Vinderen af første sæson, der blev vist i 2015, var Dot Dicks. Til The Citizen sagde hun efter sejren:

”Jeg vil altid bage, for det er min passion her i livet. Min drøm er at eje et lille gæstehus i Kwa-Zulu Natal, hvor jeg kan servere te, lækre kager, scones med clotted cream og måske et glas bobler.”

Gift ved første blik

De bliver gift uden at kende hinanden, og i de allerfleste tilfælde ender de medvirkende da også med at vælge ægteskabet fra, når det sidste afsnit løber over skærmen.

Men faktisk kan programmet også føre til, at de af eksperter sammensatte par bliver sammen, når kameraerne slukkes. I alt er cirka 120 par blevet gift i 19 lande uden at kende hinanden – og af dem er 27 par stadig sammen. Tre babyer er også blevet født som en konsekvens af programmet: To i Finland og én i Australien.

Det danske produktionsselskab Snowman har udviklet formatet til ’Gift ved første blik’, og det er også produktionsselskabet, der har solgt idéen videre til udlandet. 25 lande har købt licens til programmet, heriblandt USA, Tyskland, Italien, Australien, Finland – og Sydafrika, har direktøren for Snowman, Michael Von Würden sagt til dr.dk.

I Sydafrika havde programmet premiere i februar. Tre par blev sammensat blandt de – ifølge Channel24 – hundredvis af giftebegærlige sydafrikanere, der søgte om at komme med i programmet.

Første par er den 26-årige ingeniør Pfarelo Nemavhada og den 27-årige Tshepo Mabe, der også er uddannet ingeniør.

Det andet par er Ferdinand Fester på 24 år, der bruger rigtig meget tid i træningscenteret og på at deltage i stærkmandskonkurrencer, og Lihle Buthelezi på 26, der arbejder som personlig assistent, og som skal studere regnskab på universitetet. Hun bruger desuden en del tid på at udforske de trendy kvarterer i Johannesburg i sin fritid.

Det sidste par er den 30-årige Wesley Richard Collocott, der arbejder med regnskab og handel og går op i ejendomsinvestering, og Kay-Leigh Els, ligeledes 30 år, der er projektkoordinator, elsker dyr og er frivillig i Global Animal Rescue.

Hvordan det er gået de tre par, vil vi ikke fortælle her, men folkene bag ’Married at First Sight’ søger allerede nye singler til næste sæson...

Se teaser for programmet her:

Vild med dans

Danseprogrammet er lige så klassisk slow-tv som ’Den store bagedyst’ og ’Gift ved første blik’. For den uindviede går programmet i al sin enkelhed ud på, at en professionel danser bliver sat sammen med en kendt deltager, der så skal dyste mod andre par i forskellige dansediscipliner. Og så handler det ellers bare om at vinde konkurrencen.

Danseshowet, der med glitter, pailletter og selvbruner har vundet berømmelse verden over – således også i blandt andet Brasilien, Kina, Chile, Colombia, Libanon og Sydamerika.

I Sydafrika har programmet været vist flere år. En af de professionelle dansere er Keoikantse Motsepe, der ikke alene har vundet alle tænkelige nationale dansekonkurrencer i Sydafrika, men også har skrevet historie i 2012, da han som den første sydafrikanske danser deltog i den verdensstore danseturné ’Burn the Floor’.

Han er nu blevet så berømt, at den amerikanske udgave af ’Dancing with the Stars’ har hentet ham ind til de forenede staters udgave af programmet i år.