At være eller ikke at være et ’Shithole Country’

Smukke billeder fra Afrika florerer på de sociale medier i protest mod Trumps udtalelser om 'shithole countries'.
Foto: Pixabay
Forfatter billede

De fleste har efterhånden hørt om ’shithole’-debatten, der tog fart i sidste uge, da Præsident Trump udtalte, at han hellere ville have migranter fra Norge end fra såkaldte ’shithole countries’, der i blandt El Salvador, Haiti og hele det afrikanske kontinent.

Lige siden Trumps opsigtsvækkende kommentar er de sociale medier boblet over af reaktioner fra mennesker fra de omtalte lande, der med tweets og facebookopdateringer deler smukke naturbilleder, imponerende skylines og smuk arkitektur under hashtagget #MyShithole for at udstille den uvidenhed og racisme, de mener, at Trumps udtalelser er udtryk for.

Fra et hav af afrikanske lande har indbyggere og besøgende desuden delt beretninger om økonomisk vækst og bæredygtig udvikling, politisk stabilitet, og alle de mennesker fra afrikanske lander, der gør en kæmpe forskel ude i verden, ikke mindst i USA. Billeder af gudeskønne strande og imponerende naturparker har endda virket som lidt af en turistmagnet for nogle afrikanske lande, som har forsøgt at vende hele debatten til deres fordel.

Foto: Screenshot fra Twitter

 

Foto: Screenshot fra Twitter

En flig af sandhed?

I par dage virkede debatten på de sociale medier som et kollektivt, globalt opråb, når det er bedst. Shithole-landene 1 – Trump 0.

Men det varede ikke længe, før reaktionerne mod Trumps retorik mødte et nyt sæt af reaktioner og kritik. Det skriver amerikanske National Public Radio på deres globale nyhedsblog Goats and Soda.

I en klumme for Al Jazeera, skriver den sydafrikanske forfatter og politiske kommentator, Sisonke Msimang, at selvom Trumps kommentarer er racistiske og tåbelige, har de netop skabt debat, fordi de rammer et ømt punkt.

”Jeg undrer mig over, hvorfor så få mennesker har lyst til at tale om den sandhed, der ligger i hjertet af Trumps udtaleler. Det er jo et faktum, at millioner af fattige mennesker, som tilfældigvis er født i fattige dele af verden, er desperate efter at forlade deres hjem og lede efter bedre muligheder. Fattige mennesker forlader ikke deres hjemland på grund af rejselyst: de rejser, fordi livet er rimelig shitty”, skriver hun i sin klumme, som sidenhen er delt og kommenteret bredt.

Flere brugere på Twitter fremhæver, hvorfor deres lande passer i katergorien ‘shitholes’


Foto: Screenshot fra Twitter

Africa Rising

Sydafrikanske Sisonke Msimang, som i sit aktivistiske arbejde især er kendt for at kæmpe for rettigheder til migranter, flygtninge og andre udsatte befolkningsgrupper, pointerer, at størstedelen af de, som har delt billeder af et smukt og frodigt Afrika, er del af den voksende, moderne afrikanske middelklasse, som selv tager det i det boom, som dele af den afrikanske økonomi oplever, og som derfor er milevidt fra den virkelighed, landenes fattige mennesker lever i. 

Derfor undlader mange i debatten at omtale det, der ligger bag præsidentens grove udtalelser – nemlig at livet for mennesker, der lever i ghettoerne og fattige områder i Afrika er meget, meget hård.

”I virkeligheden er mange af de lande, som disse forargede ’progressive’ mennesker deler billeder fra, forfærdelige steder at bo for fattige mennesker. […] De fattige mennesker, som er blevet udeladt af fortællingen om et Afrika i vækst, er nok enige i den altoverskyggende betydning bag Trumps beskrivelse af deres lande,” skriver Msimang.

Hun opfordrer derfor til at bruge den platform, Trups udtalelser har skabt, som en mulighed for at adressere nogle af de problemer, der ligger til grund for global migration.

”Det er afgørende at have mere fokuserede, mindre reaktionære samtaler omkring naturen af og rødderne for globale migrationsmønstre. At kunne adressere de forfærdelige forhold, som størstedelen af mennesker lever under er endda endnu mere vigtigt for mig som borger i et land, der er på Trumps shithole-liste. Vigtigheden af dette er ikke ny, og den har ingenting at gøre med Trump”, afslutter Sisonke Msimang.