Gå til hovedindhold

Mobile menu

Voldsomme protester i Kampala

Politi i Ugandas hovedstad, Kampala, bruger både skud og tåregas for at sprede demonstranter, der protesterer mod tilbageholdelse og mishandling af oppositionspolitikere.

screenshot fra NTV Kenya

Politi og soldater var mandag talstærkt til stede i centrum af Kampala, hvor demonstranter for anden dag i træk protesterer mod anholdelser og formodet mishandling af flere oppositionspolitikere.

Mindst tre forskellige steder i Kampala havde demonstranterne barrikaderet sig og tændt bål i gaderne.

Det kom til sammenstød, hvor ugandisk politi skød med skarpt og affyrede tåregas, skriver medier i landet.

Baggrunden for den yderst anspændte situation i landet er anholdelsen af fem oppositionspolitikere for en uge siden.

Sammen med flere andre personer mistænkes de for at have kastet sten mod præsident Yoweri Musevenis bilkortege i forbindelse med et valgmøde i byen Arua den 13. august.

Blandt de anholdte er den populære musiker Bobi Wine, der foruden at være musiker også er medlem af Ugandas parlament.

Demonstranterne beskylder myndighederne for at have mishandlet Wine og andre efter episoden i Arua, hvor der var sammenstød mellem tilhængere af oppositionspolitikeren Kassiano Wadri og andre, der støtter regeringspartiets NRM's kandidat.

Tumulterne i Arua kostede Bobi Wines chauffør livet. Flere andre blev såret. Desuden blev over 30 mennesker anholdt, heriblandt flere journalister.

Oppositionens støtter ser den påståede mishandling som udtryk for undertrykkelse fra Musevenis side.

Søndag mistede én person livet, mens fem andre blev såret, da en politibetjent åbnede ild mod en minibus i byen Mityana, der ligger en times kørsel fra Kampala. Det skete, da en menneskemængde var gået på gaden på grund af forlydender om, at parlamentsmedlem Francis Zaakes tilstand var forværret, skriver avisen The Daily Monitor.

Myndighederne afviser, at nogen af de tilbageholdte politikere er blevet mishandlet.

I en video, som er postet på præsident Musevenis officielle Facebookside betegner Museveni angriberne som ”fascister”.

”Hvad bilder Bobi Wine eller andre sig ind at tæve vort folk, og hvorfor?”, lyder det i Facebook-opdateringen, hvor der følger en optagelse med af en anden voldelig hændelse.

”Hvis hæren ikke havde grebet ind i Arua, ville en masse mennesker være blevet dræbt af denne Bobi Wine gruppe. De havde samlet sten, knive og der var endda meldinger om skydevåben”, lyder det på Musevenis Facebookside.