WWF: Klima mangler i Løkkes helhedsplan

climate-cold-glacier-iceberg
Thomas Jazrawi

Spalterne i tirsdagens aviser er fyldt til randen med kommentar om Venstre-regeringens udspil til ny 2025-plan. 

Helhedsplanen er navnet på strategien, som statsminister Lars Løkke Rasmussen løftede lidt af sløret for allerede mandag. 

Ifølge Miljøorganisationen WWF er der dog mangler i helheden. 

”’Rettidig omhu’, ’tage fat på udfordringerne mens de er til at håndtere’, ’aflevere et stærkere Danmark til næste generation’, ’ikke efterlade en regning i børneværelset’. Man kunne tro, at Lars Løkke taler om klimaudfordringen”, lyder det fra organisationens klima- og miljøchef, John Nordbo.

“Men klimaet bliver ikke nævnt med et ord og fylder absolut intet i den helhedsplan, han netop har fremlagt. Det på trods af at 2016 er det varmeste år i målingernes historie, og alle klima-eksperter advarer mod at ignorere de enorme problemer, som temperatur-stigningerne giver”, fortsætter han. 

Uansvarligt at u-landsstøtte reguleres af flygtningeantal

Det forlyder, at et lavere antal af flygtninge i Danmark gør, at der bliver flere penge til udviklingsstøtte, da en andel af pengene til verdens fattige bliver brugt til asylansøgere i Danmark.  

Sammenhængen mellem antallet af flygtninge og størrelsen på midlerne til udviklingslandene bliver imidlertid kritiseret af den danske gren af den store internationale miljøorganisation. 

Fra international programchef Jacob Fjalland lyder det:

”Det er uansvarligt at udviklingsbistanden er styret af, hvor mange flygtninge der kommer til Danmark år for år. Behovet for udviklingsbistand i udviklingslandene hænger jo ikke sammen med, hvor mange flygtninge der ender deres rejse i Danmark. Der må være et loft over, hvor meget af udviklingsbistanden, der kan blive brugt i Danmark på flygtningeudgifter.”

”1 mia. til nærområderne er godt, men det kan jo ikke opveje de kæmpe besparelser, der er lavet på udviklingsbistanden. Danmark bør stadig prioritere den langsigtede udviklingsbistand, så udviklingslande selv kan skabe en bæredygtig udvikling, og dermed dæmme op for klima- og miljøproblemer. På den måde kan vi sikre, at færre mennesker i verden behøver at flygte.”