Danmark har fået hus i Palæstina

Forfatter billede

Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) blev officielt indviet mandag i Ramallah på den besatte Vestbred som en platform for dialog og samarbejde mellem danskere og palæstinensere.

Husets formål er at bygge bro mellem de 2 kulturer, skabe spirer til langsigtede partnerskaber og bidrage til øget gensidig forståelse.

Ved husets officielle åbning var der velkomsttale af direktør Nathalie Khankan og introduktion til DHIPs arbejde. Gæsterne beså huset som det står, smukt renoveret med bevaring af de traditionelle vinduespartier og originale gulvfliser fra 1920erne.

Der var udstilling af Larissa Sansours værker fra Danmark, herunder hendes fortolkning (2007) af P. S. Krøyers Hip Hip Hurra! (1888) – og smagsprøver fra det dansk-palæstinensiske fusionskøkken.

Den centrale ide med initiativet er at lave faglige og kulturelle udvek-slingsprojekter, hvor danske fagfolk rejser til området og møder ligesindede palæstinensere.

Således er DHIP-direktør Nathalie Khankan ved at forberede et projekt, hvor danske mekanikere skal samarbejde med en kvindelig palæstinen-sisk mekaniker, som så “også er den eneste, vi har kunnet finde”, siger Khankan til Berlingske Tidende mandag.

Mulighed for at deltage i olivenhøsten og få større kendskab til produktion og kvalitet står også på programmet, ligesom direktør Khankan ifølge Berlingske overvejer udveksling af forfattere til næste år.

Det danske hus har tillige netop fået tilsagn fra Kvinfo, det danske center for information om kvinde- og kønsforskning, til et projekt, hvor professionelle designere kan mødes.

Indvielsen af huset i Ramallahs gamle bydel markerer kulminationen på en en ide, som blev fostret for 5 år siden af en lille gruppe personer, der engagerer sig i dansk-palæstinensiske forbindelser. Sidste år bidrog Danida med en million kr. til projektet og i februar i år blev foreningen bag registreret som international NGO under det palæstinensiske selvstyre.

Huset i Ramallah, der allerede åbnede for besøgende og overnattende gæster i april i år, har 4 fuldtidsansatte og 2 praktikanter fordelt ligeligt mellem danskere og palæstinensere.

DHIPs bestyrelse sidder i Danmark og tæller:

Formand
Sune Segal
Næstformand
Lektor, dr.phil. Jørgen Bæk Simonsen

Øvrige medlemmer
Jutta Helles (tidl. central medarbejder i Center for Kultur og Udvikling)
Michael Irving Jensen
Noman Kanafani
Kjeld Koplev
Ulla Lundberg
Ulla Munch-Petersen
Jørgen Flindt Petersen

Støttegruppen for huset tæller en stribe prominente navne, blandt dem 3 tidl. danske udenrigsministre, den prisbelønnede torturbekæmper Inge Genefke og den fhv. chef for FNs Organisation for Palæstina-flygtninge (UNRWA), Peter Hansen – se også www.dhip.dk

Læs tillige meget mere på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/08-06-09/nyt-dansk-palaestinensisk-center-vil-skabe-kontakt

Støttegruppen bag huset markerer åbningen ved et arrangement i København onsdag. Man kan se mere herom i u-landsnyts kalender under dato 22.09.10.