”Det er ikke fair.” Anmeldelse af Haakanssons bog om Etiopiens kamp mod klimaforandringerne

Forfatter billede

Malene Haakanssons bog ”Når regner falder forkert” er en sympatisk beret-ning om familien Kassa og klimaforan-dringernes fatale følger. Bogen opfylder sit formål og giver læseren en lille fornemmelse af livet i en etiopisk landsby under uforudsigelige vejrlig. Konklusionen på bogen er, som Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) skriver i sit forord: ”Det er ikke fair.”

Den afrikanske dagsorden
I disse dage, da København er centrum for forhandlinger om klodens fremtid, er Haakanssons bog ekstremt aktuel. Sagen for den afrikanske gruppe er klar: Vesten må bidrage til finansiering af udviklingslandenes evne til at tilpasse sig de menneskeskabte klimaforandringer, som især er forårsaget af Vesten, og der er brug for en juridisk bindende aftale.

For udviklingslandene har klimaforandringerne store konsekvenser – både fordi de rammer hårdt, og fordi landene i forvejen er sårbare. Professor Richard Odingo, der var vicepræsident for FNs klimapanel i 2007, opregner i Haakanssons bog en længere liste over de problemer, som forværrer situationen for de sårbare u-lande: fattigdom, sygdom, dårlig regeringsførelse, svage institutioner, begrænset adgang til kapital og markeder, dårlig infrastruktur og mangelfuld teknologi.

Alt sammen proble-mer, der gør det svært at håndtere et uforudsigeligt klima, og som oven i købet forstærkes af klimaforandrin-gerne.

Den grønne sult

En af de synlige konsekvenser af ændringer i klimaet i Etiopien og flere andre lande i Afrika er, at regntiderne er blevet mere uforud-sigelige. Regnen kommer ofte senere end normalt og falder da med større intensitet og skaber oversvømmelser.

Den intense regn ødelægger ikke alene afgrøderne, men også mange menneskers hjem lider skade af vandmasserne. Risikoen for spredning af vandbårne sygdomme som kolera øges desuden markant.

Når regnen lader vente på sig, taler etioperne om ”den grønne sult”. Markerne står grønne med afgrøder, men regnens forsinkelse gør, at forrådene når at slippe op, inden der igen kan høstes.

Etiopiens klimatiltag

Som Haakanssons bog beskriver, forsøger den etiopiske regering i samarbejde med donorer at dæmme op for den tiltagende sult i landet. Der er etableret et program for de mest fattige, som via arbejde for staten kan tjene nogle penge. Familien Kassa arbejder for et projekt mod erosion.

Den etiopiske premierminister Meles Zenawi er blevet valgt af Den afrikanske Union som leder for den afrikanske gruppe under klimaforhandlingerne i København. Klima er for alvor kommet på dagsordenen i de afrikanske lande i det forgangne år, og Etiopien er et foregangsland, hvad initiativer på klimaområdet angår.

Hopenhagen?

Malene Haakanssons bog er vigtig, for her bliver man som dansker sat ind i den trussel, som klimaforandringerne konkret er for mange tusinder af afrikanere. Skræmmende konkret. Bogens lidt forstyrrende vekslen mellem faktabokse og personlige følelsesudbrud kan derfor tilgives.

Connie Hedegaard er forordsskribent for Haakanssons bog, så gid hendes forståelse for u-landenes situation kan hjælpe i de forhandlinger, hvor i-lande og u-lande har trukket skarpe fronter op.

Læser man ”Når regnen falder forkert” under klimatopmødets slutfase, er det med en klump i halsen over, hvor afgørende det er med en aftale, der kan lette Etiopiens kamp mod klimaforandringerne.


Malene Haakansson: Når regnen falder forkert – Etiopiens kamp mod klimaforandringerne
Forord af Connie Hedegaard
Fotografier af Mikkel Østergaard
Udgivet med støtte fra Udenrigsministeriet/Danida
Informations Forlag, 2009
195 sider
Pris: 199 kr.
ISBN: 978-87-7514-254-5

Læs videre på Malene Haakanssons blog: http://www.noedhjaelp.dk/her_arbejder_vi/saerlige_emner/klima/klima_blog