Det tog 10 år – men nu er den der – bogen om Kaj Baagø

Forfatter billede

Hvis du vil møde manden, der blev kaldt “Mr. Danida”, er chancen der nu.

Ikke personligt, han er død for længst, men i en ny bog af journalist og forfatter, Jørgen Harboe, der udkommer i dag (13.04.10) på Kristeligt Dagblads Forlag – og såmænd har været 10 år undervejs. Men nu er den her altså.

Værket med titlen ”Manden, der ville frelse verden” er historien om et karismatisk menneske, der satte sine spor og fik afgørende betydning for den danske tænkning omkring u-landsbistand. Og for første gang tegnes et indlevende portræt af dansk bistand oplevet gennem en person, der bandt 2 verdener sammen: Den teologiske og den humanitære.

Et portræt, der bl.a. bygger på interviews med mange samtidsvidner og ikke forfalder til at begrave sig i stabler af papirer for herfra at uddrage en “endegyldig” sandhed. Og som er skrevet i et elegant letløbende sprog uden bunker af “bistandsgopligyp”.

I grunden var Kaj Baagø en frafalden præst, der kastede kjole og krave, men han var meget mere end det!

Han var teologi-professor og missionær i Indien, da han i 1968 brød åbent med både kirke og mission. Derefter begyndte han forfra på en ny tilværelse som bistandskonsulent i Danida. Han døde som ambassadør i Indien i 1987.

DRAMATISK LIV MED ANFÆGTELSER

Bogen beskriver Baagøs dramatiske liv, hvor han både nåede at sætte sit stærke præg på indiske kristnes selvforståelse og at blive bannerfører for fattigdomsorienteringen i dansk udviklingsbistand.

Baagø var en af de mænd, der deltog aktivt i opbruddet fra kolonialismen og arbejdet for at grundlægge et samarbejde mellem rige og fattige lande baseret på næstekærlighed.

Både som missionær og bistandsmand var han en idealist, der ville frelse verden.

Måske netop derfor var han bestandigt ramt af idealistisk-betonede anfægtelser. Således sagde han i et interview med Kristeligt Dagblad i 1983 bl.a.:

“Jeg håber, jeg aldrig nogensinde kommer til at synes, at man gør nok. Jeg har et behageligt job (i Danida) og beundrer de, som virkeligt rejser ud, går ud i bushen eller som tager det slæb på sig at leve i dagligdagen derude”.

“Undertiden har jeg fornemmet, at man i virkeligheden ikke burde sidde dér, hvor man sidder. Men burde tage ud og hjælpe til ved et eller andet projekt. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville være så god til det. Men det er jo ingen undskyldning. Det må henregnes under dét, som skriften kalder kødets skrøbelighed”.

EN ERFAREN FORFATTER

Jørgen Harboe (f. 1943) har i over 40 år virket som udviklingsjournalist, men også arbejdet som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvileobservatør i Sri Lanka.

Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den 3. Verden i Danmark og været med til at stifte både de danske udviklingsjourna-listers forening, Nairobiklubben, og Timbuktu-fonden, der støtter u-landsoplysning.

Jørgen Harboe har skrevet flere bøger, bl.a. “Tigeren i sit leje” om en dansk erhvervsmand i Indien og den delvis selvbiografiske “Gensyn med Jerusalem”.

Han var i oktober 2007 at finde blandt de 25 medstiftere af den almen-nyttige forening “U-landsnyt.dk”, som udgiver og driver internettjene-sten af samme navn. Han er i dag en flittig blogger på u-landsnyt.

U-landsnyt har fået tilladelse til at bringe et kapitel fra bogen senere på ugen, der omhandler Baagøs indsats for at bringe dansk bistand til Kina på fode.

Vi anmelder desuden selvsagt bogen. Det sker sidst på måneden, og anmelder er redaktør Uffe Torm, der er ansvarlig for Dansk Missions-råds Udviklingsafdeling og har fulgt dansk bistand hele sit arbejdsliv.

ANMELDER: SPÆNDENDE SOM EN KRIMINALROMAN

I den første – meget positive – anmeldelse af bogen, der bringes tirsdag i Kristeligt Dagblad, skriver lektor ved Aarhus Universitet og tidl. generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Peter Lodberg, bl.a.:

“Kaj Baagø slider sig op igennem bistandssystemet, fordi han kender sit område som få, har erfaring fra det konkrete udviklingsarbejde og er dygtig til at finde på praktiske løsninger. Som så ofte før i bistands-branchen er det børnene og familien, der må betale prisen for, at deres far er i gang med at redde verden. Man fornemmer tydelige konflikter i familien, og historien om arkitekten bag dansk udviklingsbistand ender tragisk”.

“Hustruen Kitte Baagø finder sig aldrig til rette som ambassadørfrue i New Delhi, og man kan læse mellem linjerne, at Kaj Baagø flygter ind i arbejdet som ambassadør i Indien, fordi det er dér, han befinder sig bedst”.

“Jørgen Harboes afslutning indeholder interessante oplysninger om forbindelse mellem Kaj Baagøs sidste år som ambassadør og Tamil-sagen, der bragte Poul Schlüters regering til fald”.

“Men læs ikke bare afslutningen, men hele bogen selv. Den er spændende som en kriminalroman om tilblivelsen af det moderne Danmark og fortæller om den pris, Kaj Baagø og familien betalte, da verden skulle reddes”.


“Manden, der ville frelse verden” – Historien om Kaj Baagø (Biografi)
Kristeligt Dagblads Forlag
Jørgen Harboe
Omslag: Harvey Macaulay/Imperiet med foto af Leif Tuxen
ISBN: 978-87-7467-048-3
416 sider, illustreret
Pris: 299 kr.
Udgivelsesdato: 13. april 2010

Jørgen Harboe kan kontaktes på:
e-mail [email protected] eller tlf. 45 86 35 50

Man kan downloade fotos + omslag på www.kristeligt-dagblad.dk/forlag

Yderligere oplysninger hos forlagschef Johannes Baun på tlf.
33 48 05 08 og e-mail: [email protected]