DIGNITY fylder rundt: 40 år med kampen mod tortur

Søren Steensig

30. oktober 2022

Den 30. oktober 1982 satte fire danske læger sig sammen og grundlagde verdens formentlig allerførste behandlingscenter for torturoverlevere i København. Det skete under navnet Rehabiliteringscenter for Torturofre (RCT). I 2012 skiftede organisationen navn til DIGNITY, som har hængt ved siden.

»I kampen mod tortur står vi stærkere i dag, end man gjorde i 1982«, siger DIGNITY’s direktør Rasmus Grue Christensen i anledning af DIGNITY’s 40 års jubilæum.

DIGNITYs Arbejde

Hver dag får traumatiserede flygtninge hjælp af psykologer, læger, fysioterapeuter og socialrådgivere på DIGNITY’s klinik på Østerbro i København.

Fra 2021 har DIGNITY stået i spidsen for International Accountability Platform for Belarus (IAPB), der indsamler dokumentation for alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Belarus.

Eksperter fra DIGNITY indgår i komiteer, der bekæmper tortur i FN’s og Europarådet. DIGNITY’s forskere publicerer jævnligt artikler i anerkendte fagtidsskrifter.

DIGNITY er i Danmark en del af den Nationale Forebyggende Mekanisme (NPM), som monitorerer forholdene i fængsler og andre steder, hvor mennesker sidder frihedsberøvet.

De første mange år af organisationens historie var den i offentligheden nærmest synonym med navnet på en af de fire grundlæggere, lægen Inge Genefke, der blev den første chef for RCT.

»Hendes frygtløshed i kampen for torturofrene og mod bødlerne er respektindgydende og fortsat et pejlemærke for os«, siger Rasmus Grue Christensen.

Når Rasmus Grue Christensen skal gøre status over de seneste 40 år, påpeger han, at torturoverlevere i dag har mulighed for at modtage behandling for deres fysiske og psykiske skader på specialiserede behandlingscentre i mange lande verden over.

DIGNITY har landekontorer i Jordan og Tunesien og arbejder imod tortur sammen med partnere i mere end 20 lande verden over.

Når det gælder forebyggelse af tortur på verdensplan, er der sket store fremskridt med blandt andet vedtagelsen af FN’s Torturkonvention, som trådte i kraft i 1987 og i dag er ratificeret af 173 stater.

»Når det er sagt, finder tortur desværre fortsat sted i langt over halvdelen af verdens lande. Og der er en stor risiko for, at mange af fremskridtene på torturområdet kan blive rullet tilbage i takt med, at autoritære regimer vinder fodfæste og underminerer menneskerettighederne mange steder i disse år«, siger Rasmus Grue Christensen.