Dok.film om aktivist fra Afrikas sidste koloni, Vestsahara

Forfatter billede

Af Peter Kenworthy

”Vores erfaring har lært os, at hvis man vil ændre situationen og bekæmpe undertrykkelse og grove overtrædelser af menneskerettighederne, må man være modig”. Ordene er fra en ny dokumentar om Brahim Dahane, en ledende aktivist fra Afrikas sidste koloni, Vestsahara.

Dokumentaren ”Broken Families” er lavet af Louise Orton og bl.a. blevet vist på Durham Student Film Festival.

Den følger Brahim Dahane og hans familie og fortæller om hans liv og kamp for frihed og retfærdighed for hans folk, Saharawierne, og den undertrykkelse som han og andre mødes med af den marokkanske besættelsesmagt.

Marokko invaderede Vestsahara i 1975, da Brahim Dahane var ti. ”Jeg vil aldrig glemme invasionen,” fortæller han i dokumentaren.

”Jeg kan huske kampvognene og soldaterne, der kom tromlende igennem min by”.

”For mig er besættelsen lig med slaveri. Den er uretfærdigt og en straf. Den indebærer alle former for menneskeretsovertrædelser og undertrykkelse”, siger han.

Brahim blev tilbageholdt for første gang af marokkanerne i 1987 ved en demonstration for uafhængighed. ”Jeg blev bortført sammen med andre og smidt i fængsel.”, fortæller han. ”Her starter min historie”.

Beretninger fra torturkammeret

Ligesom andre Saharawier blev Brahim tortureret:

”Jeg fik bind for øjnene, og blev ført til torturkammeret. Vi blev hængt op. De satte en svamp op i næsen på os og hældte vand på den. De holdt vores hoveder under vand, satte elektriske ledninger på vores fingre og tæer, samt på kønsdeler og ører”.

“Vi blev tævet og nogle voldtaget med flasker. Vi blev udsat for al mulig slags farlig og konstant tortur”, siger han.

Imens Brahim var tilbageholdt, vidste hans familie ikke om han var død eller levende. ”Vi gik grueligt meget igennem”, fortæller hans mor. ”Men jeg er stolt af Brahim. Han er en god mand, som slås for en retfærdig sag”.

Alting i mit liv ændredes efter min tilbageholdelse, fortæller Brahim. ”Alle mine drømme blev ødelagt og et nyt liv startede – et liv med besættelse og modstand”.

Brahim bruger så meget tid på kampen mod den marokkanske besættelse, at han føler, han negligerer sin søn og sine gamle forældre. Og han bliver konstant overvåget af marokkansk politi.

”Hvis man er under konstant overvågning, er man aldrig fri, men vi må leve med det. Frygt er noget der ligger i os alle, men vi må overvinde den,” siger han til kameraet.

Retssagen mod de 24

I dag fører Brahim bl.a. en kampagne for 24 Saharawier, der alle er idømt livstidsstraffe af en marokkansk militærdomstol, selv om de er civilister.

Dokumentaren viser billeder fra demonstrationer udenfor retslokalet og interviews med fangernes familier.

Fangerne blev tortureret og sidenhen dømt, angiveligt fordi de er menneskeretsaktivister, og fordi de var med til at planlægge Gdeim Iziz.

Det er en protestlejr, hvor over 15,000 Saharawier i de besatte områder protesterede imod marokkanerne. Lejren blev ryddet af marokkansk sikkerhedspoliti.

”De er fængslet uden grund”, mener Brahim. ”Der er ingen beviser imod dem. Men vi vil bruge alle fredelige midler, sammen med familierne, NGOer, politikere, diplomater, medierne, og på alle niveauer indtil retfærdigheden sker fyldest, og de bliver løsladt”.

Brahim har igennem sin kampagne lykkes med at skabe støtte for sagen hos politikere, organisationer, og almindelige mennesker verden over.

NGOen Afrika Kontakt støtter med en kampagne, der ligeledes kræver Saharawierne løsladt ubetinget – se http://www.afrika.dk/kampagner/l%C3%B8slad-sidahmed-lemjayed

Uasnset hvad han har oplevet og været udsat for, er Brahim ikke hævngerrig overfor sine undertrykkere. ”Jeg tror fuldt og fast på, at Vestsahara vinder sin uafhængighed”, siger han.

”Men jeg håber at alle vores erfaringer fra den lidelse, al det blod der er udgydt, samt alle de tårer, al den smerte, og eksiltilværelsen bliver absorberet, så vi kan leve sammen fredeligt i et retfærdig og harmonisk samfund”.

Filmen vil blive vist på Al Jazeera English på et senere tidspunkt. http://pr.aljazeera.com/post/74825242598/broken-families-a-western-saharan-man-becomes-a-leader

Peter Kenworthy er tilknyttet NGOen, Afrika Kontakt