DR med i stort mediefremstød, der sætter spot på global fattigdom

Forfatter billede

“Hvorfor Fattigdom?” er en cross-media event, som når ud til mere end 500 millioner mennesker verden over i november 2012. Det sker via TV, radio, internet og live-events, skriver Danmarks Radio i en pressemeddelelse onsdag.

Eventen lanceres sidste uge i november, hvor mennesker kloden over opfordres til at stille spørgsmålet: HVORFOR FATTIGDOM?

“Hvorfor Fattigdom” er en mulighed for at kick-starte nationale og globale debatter om fattigdom i det 21. århundrede: Otte en-times dokumentarfilm, der handler om forskellige aspekter af fattigdom og ulighed, vil være tilgængelige for simultan global TV-visning fra d. 25. november og frem.

På nuværende tidspunkt har 62 TV-stationer, som når ud til mere end 500 millioner seere, meldt sig til at vise de otte dokumentarfilm.

Desuden vil der fra september blive distribueret 30 kortfilm af 1-5 minutters varighed på HVORFOR FATTIGDOM?s hjemmeside og på kampagnens Youtube kanal.

Når filmene kommer op på hjemmesiden, kan de ses gratis og deles frit. Hjemmesiden vil være tilgængelig i flere sprogversioner.

Den vil indeholde indgående information om alle film inklusiv fakta, grafik, undervisningsmateriale m.m. og være hjemsted for de nationale og globale debatter.

For at bringe viden og forståelse om fattigdom ud i alle kroge af Danmark vil DR stå i spidsen for en stribe initiativer, der supplerer den globale indsats og skaber debat på alle niveauer.

Aktiviteterne skal engagere og udfordre danskerne og foregår i medier på tværs af hele DR, i medier uden for DR og med arrangementer rundt om i landet.

Det er en klar ambition for ”Hvorfor fattigdom?” ikke kun at nå den del af befolkningen, der i forvejen er engageret i fattigdomsspørgsmål, men i stort omfang få aktiveret og udfordret den bredere del af befolkningen, der normalt ikke er tilbøjelige til at interessere sig for temaet.

Samtidig med medieindsatsen sikrer DR, at der er en undervisningsdel til folkeskole og gymnasieniveau, som understøtter medieopmærksomheden.

Dokumentarfilmene


VELKOMMEN TIL VERDEN / WELCOME TO THE WORLD


Er det værre at blive født fattig end dø fattig?


Hvert år fødes der 150 millioner babyer. Omstændighederne omkring deres fødsel er afgørende for, hvorvidt og hvor længe de lever. Instruktøren Brian Hill rejser verden rundt for at undersøge de mange udfordringer og glæder ved de omstændigheder børn kommer til verden under.


GIV OS PENGENE / GIVE US THE MONEY


Hvordan redder man verden?


I begyndelsen af 1990’erne blev kendte mennesker involveret i velgørenhed. Bosse Lindquist’s film følger de mest berømte af dem, Bob Geldof og Bono. Fra Live Aid til Make Poverty History blev ideen om at hjælpe de fattige knyttet til deres indsats. Men har denne indsats overhovedet gjort en forskel?


SOLMØDRE / SOLAR MAMAS


Er kvinder bedre til at komme ud af fattigdom end mænd?


I to årtier har Bunker Roy uddanet uuddannede midaldrende kvinder fra fattige samfund til at blive solingeniører. Instruktørerne Jehane Noujaim og Mona Eldaief følger en bemærkelsesværdig kvinde og mor til fire børn, Rafia. Rafia er beduin og hun må kæmpe mod sin mands uvidenhed og fjendtlighed mens hun forsøger at bringe elektricitet og lys ind i sin verden. 



STAKKELS OS / POOR US


Ved vi, hvad fattigdom er?


Der har altid været fattige mennesker, men holdningerne til dem har ændret sig. Ben Lewis’ film fører os på en historisk rejse om fattigdom gennem tiden med start helt tilbage i den yngre stenalder. Rejsen er som en drøm. Når du vågner, er du så blevet klogere på fattigdom i dag?

UDDANNELSE / STUDY


Hvad kan du få for din uddannelse?


I Kina anses uddannelse for at være vejen ud af fattigdom. Men det kinesiske system påvirker dem, der har mest brug for uddannelse, børn af fattige bønder, i en uheldig retning. Mange af dem bliver vildledt til at tage dårlige uddannelser på private universiteter og ender med et værdiløst eksamensbevis. De bliver en del af to millioner nyuddannede, der hvert år står uden job.

PARK AVENUE: PENGE, MAGT OG DEN AMERIKANSKE DRØM / PARK AVENUE

Hvor meget ulighed er for meget?


På 640 Park Avenue finder man de mest eksklusive lejligheder på Manhattan. Bygningen har huset generationer af de mest velhavende New Yorkere. To kilometer nordpå er der en anden Park Avenue, der hører til det sydlige Bronx. Her bor mennesker, der sidder fast i bunden af det amerikanske hierarki. Instruktøren Alex Gibney ser på ulighed i USA med udgangspunkt i disse to adresser. 


HVEM TILHØRER JORDEN / WHOSE LAND


Hvordan brødføder man verden?

I årtier har videnskabelige opfindelser øget høstudbyttet. Sideløbende finder der nu et kapløb sted om landbrugsjord, hvor rige jord-hungrende nationer som Kina og Saudi-Arabien kæmper for at opkøbe jord fra fattige lande. Hugo Berkeley og Osvalde Lewat’s film følger en gruppe investorer og udviklere, der forsøger at omdanne en stor del af Malis ørken til landbrug.


RØVERIET AF AFRIKA / STEALING AFRICA


Hvor meget profit er fair?


Korruption er en af de helt store årsager til at rigdom frarøves dem den tilhører, og i Afrika – et rigt kontinent nedsunket i fattigdom – afslører Christoffer Guldbrandsens film, hvem der er de virkelige syndere. 


Yderligere oplysninger om kampagnen hos:
Mette Hoffmann Meyer, Initiativtager og Executive Producer;
E-mail: [email protected] og tlf.: 28 54 40 25

Niels Hagen Rasmussen, Redaktør DR Kampagner/ DR Undervisning;
E-mail: [email protected] og tlf.: 35 20 82 66
Web: www.poverty.net