DUF vil igen sende ungdomsdelegater til FN’s generalforsamling

Laurits Holdt

Af Line Ramsdal, DUF

I 1972 var Danmark det første land til at sende ungdomsdelegater til FN’s årlige generalforsamling. Det stoppede i 2007 men nu vil Dansk Ungdoms Fællesråd, der også tidligere stod for det, genoptage ordningen.

Efter syv års pause har Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)s styrelse besluttet at genoptage udsendelsen af ungdomsdelegater til FN’s årlige generalforsamling i New York.

Delegaterne skal repræsentere den danske ungdom i Danmarks delegation til det globale topmøde, hvor verdens ledere i år skal formulere nye mål og rammer for verdensudviklingen efter 2015.

Formand: Glædeligt at traditionen genoptages

“Unge spiller en helt central rolle for en demokratisk udvikling i verden. Derfor er det meget glædeligt, at traditionen med ungdomsdelegater kan genoptages, og at alle DUFs medlemsorganisationer nu hvert år får mulighed for at ansøge om retten til at udsende en delegat.

Det er en god mulighed for den udsendte og styrker samtidig engagement og internationalt udsyn i organisationen, som den udsendte kommer fra,” fortæller DUFs formand, Signe Bo, som i 2006 selv var udsendt som DUFs ungdomsdelegat til FN’s generalforsamling.

Danmark var det første land til at indføre ungdomsdelegater i 1972. Helt indtil 2007, hvor Udenrigsministeriet stoppede finansieringen, var ungdomsdelegater fra DUF en fast del af den danske delegation til FN’s generalforsamling og deltog på lige fod med folketingsmedlemmerne i delegationen.

De fremtidige udsendelser af ungdomsdelegater vil blive finansieret gennem DUFs internationale bevillinger fra Udenrigsministeriet.

Unge spiller en vigtig rolle i udvikling

Når DUF styrker danske ungdomsorganisationers internationale engagement og fremmer unges deltagelse og indflydelse i udviklingslandene, Mellemøsten og Nordafrika, er det en del af en større global udvikling, som udsendelsen af ungdomsdelegater også støtter op om.

Ifølge FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, skal unge have en chance for at tage aktiv del i beslutningsprocesser både lokalt, nationalt og globalt.

“Intet samfund kan nå sit fulde potentiale, hvis hele segmenter af dette samfund – især unge – er udelukket fra at deltage i, bidrage til, og nyde godt af udviklingen,” udtalte Ban Ki-moon i forbindelse med offentliggørelsen af en rapport om post-2015-dagsordenen i december 2014.

DUF giver unge værktøjer

Ban Ki Moon kalder de store ungdomsgenerationer for “nøglen til succes” og erkender samtidig, at end ikke FN kan opnå deres ambitiøse målsætning om at opbygge en fredelig, bæredygtig fremtid uden hjælp fra unge ledere.

Ifølge FN’s ungeudsending, Ahmad Al-Hindawi, er DUFs arbejde med unge et særligt godt eksempel på, hvordan unge kan spille en rolle.

“DUFs indsats er helt unik, fordi DUF ikke kommer med en køreklar plan, der skal implementeres, men giver de unge – både danskere og unge i Mellemøsten – værktøjer til at opnå selvstændighed og tage ejerskab. Det er helt afgørende og forbilledligt for arbejdet med demokrati,” siger Al-Hindawi.

Skal du med til New York?

Alle DUFs medlemsorganisationer får mulighed for at ansøge om at udsende en ungdomsdelegat til den årlige FN generalforsamling i New York den 15.-28. september. Yderligere information kan fås, når DUF åbner for ansøgninger senere på året.