Efter chikane og selvmord: Udrensning blandt chefer hos Amnesty International

gettyimages-997032866
”Et mareridt.” Det ord hæftede Amnesty på USA’s præsident Donald Trump. For en del af de ansatte i organisationens internationale afdeling kunne ordet også bruges til at beskrive arbejdsmiljøet.
Foto: Chris J Ratcliffe/Getty Images
Laurits Holdt

16. juni 2019

Til oktober stopper fem ud af syv medlemmer af Amnesty Internationals topledelse. Det oplyser organisationens generalsekretær, sydafrikaneren Kumi Naidoo.

Fratrædelserne kommer i kølvandet på en ekstern rapport om arbejdsmiljøet på organisationens kontorer. Rapporten, der blev afleveret til generalsekretæren i februar, viser bl.a. at 39 procent af medarbejderne har psykiske eller fysiske problemer, som de mener hidrører fra deres arbejde, skriver det britiske medie Civil Society.

Ifølge BBC har alle syv accepteret, at de har et ansvar for tingenes tilstand og har tilbudt at træde tilbage.

To selvmord
Problemerne blev sat på spidsen, da to medarbejdere uafhængigt af hinanden begik selvmord i 2018.

I maj tog en 65-årig mand, der havde arbejdet for organisationen i 30 år, sit eget liv på organisationens kontor i Paris. Ifølge flere medier var han en af organisationens førende researchere på vestafrikanske forhold, men på grund af omstruktureringer var hans afdeling blevet reduceret til blot ham selv. Han havde i længere tid følt sig overset og overladt til sig selv og at arbejdsbyrden var alt, alt for stor.

I juli samme år valgte en 28-årig kvinde at tage sit eget liv, mens hun var på besøg hos sine forældre i Storbritannien. Hun arbejdede som praktikant på organisationens kontor i Genève. Hun efterlod et brev, hvoraf det fremgik, at selvmordet skyldtes personlige årsager. En uafhængig undersøgelse konkluderede senere, at selvmordet ikke havde umiddelbar sammenhæng med hendes arbejde. Ikke desto mindre kritiserede hendes famile organisationen for ikke at have gjort nok for at hjælpe hende.

Racisme og sexisme
I rapporten om arbejdsmiljøet i organisationen beskriver en medarbejder en ”giftig kultur”, hvor hemmelighedskræmmeri og mistillid stortrives.

Andre fortæller om ledere, der ydmyger medarbejdere, mens kollegaerne er til stede.

Der er flere beretninger om racisme og sexisme, og det skal især have været rettet mod kvinder, ikke-hvide personer og LGBT-personer.

Systematisk chikane i Australien
Men det er ikke kun på organisationens internationale kontorer, at der er noget helt galt med arbejdsmiljøet. Det australske medie SBS News beskriver, hvordan også den australske gren af organisationen lider under nogle af de samme ting.

Tre tidligere medarbejdere fortæller om systematisk chikane, der var medvirkende til, at to medarbejdere blev indlagt.

De fortæller videre om et foruroligende niveau af chikane, en enorm arbejdsbyrde og en generel mangel på psykologiske støtte til medarbejderne.

I en intern rapport fra 2017, som SBS News er i besiddelse af, fremgår det, at 17 procent af medarbejderne havde oplevet diskrimination i løbet af de seneste 12 måneder, og at 12 procent havde været udsat for chikane, mens 15 procent havde været vidne til chikane.