Mandag d. 5. juni 1997 blev Tulum-erklæringen underskrevet. Den handler om at bevare det knap 1.000 kilometer lange koralrev i det Caribiske Hav, det Mesoamerikanske Koralrev.
Erklæringen blev underskrevet af Belize, Guatemala, Honduras og Mexico, og fylder altså i år rundt.
Det er bl.a. blevet markeret med en underskriftindsamling med mål om 1 millioner signatur med en opfordring om at tage bedre vare på den skrøbelige, undersøiske natur.
Trusler
Verdens koralrev er i alvorlig fare, og vi risikerer faktisk at miste dem alle i en ikke så fjern fremtid.
Det fremgår af en rapport af WWF, der konkluderer, at naturperlerne kan blive helt farveløse allerede om 30 år.
Masseablegning, kaldes det, og det skyldes særligt klimaforandringer og den medfølgende stigende havtemperatur.
Det Mesoamerikanske koralrev er klodens andetstørste efter Australiens Great Barrier Reef, og det er ligeledes under pres.
Faktisk blev revets tilstand i 1994 erklæret bedre end tilsvarende i Caribien i 1994. I dag er tilstanden værre end ved de nærliggende koralrev.
Det fremgår af en rapport af MAR Fund.
Det caribiske gigantrev trues af klimaforandringer, storme og orkaner, forurening, overfiskning samt en invasion af dragefisk.
Dragefiskene er blandt de største trusler. Der er tale om en giftig art, oprindeligt fra Stillehavet, der blev sluppet løs i South Carolina og senere migrerede til de lunere vande i Caribien. De er blevet her til stor gene for den omgivende natur. .
20 års jubilæum med øget fokus på oceaner
Det farverige naturliv i verdens andetstørste koralrev svinder altså hen her 20 år efter pagten blev underskrevet.
"Dette initiativ udgør et grundlag og etablerer forpligtelser for oprettelsen af beskyttede naturområder i hvert land, og for at tilskynde til økoturisme og regulering af vores kystlinjer", sagde den daværende mexicanske præsident Ernesto Zedillo ved anledningen i 1997.
"Det etablerer principper for at forhindre forurening af vand og for at promovere international finansiering, forskning, oplæring og deltagelse indenfor en ramme af samarbejde og gensidig forståelse", fortsatte han.
Kystbyen Cancún på den østlige Yucatanhalvø var vært for det seneste FN-topmøde om biodiversitet, og her kunne den nuværende præsident, Enrique Pena Nieto, meddele, at Mexico vil oprette fire store, nye beskyttede naturområder. Et af dem er ved det caribiske koralrev.
Der er i forvejen store beskyttede naturarealer i Mexico ud til det Mesoamerikanske Koralrev, herunder det gigantiske område Sian Ka'an med smuk natur, et rigt dyreliv og mayaruiner.
FN holder denne uge netop topmøde om verdenshavene, den såkaldte Ocean Conference.